Sari direct la conținut

SRI a raspuns organizatiei Active Watch la intrebarea: Ce sunt eco-anarhistii?

HotNews.ro

Sintagma „structuri extremiste, eco-anarhiste” desemneaza „structuri care au ca metode de actiune comiterea de acte violente in urmarirea unor obiective, permanente ori conjuncturale, legate de protectia mediului”, a raspuns luni Serviciul Roman de Informatii (SRI) unei solicitari trimise de organizatia ActiveWatch Agentia de Monitorizare a Presei. Clarificarile au fost solicitate dupa ce directorul general al Serviciului, George Maior, a declarat in Parlament, referitor la protestele fata de proiectul Rosia Montana, ca „SRI a acordat atentie (…) tentativelor unor structuri extremiste eco-anarhiste de a exploata sau de a deturna miscarile protestare, de altfel legitime”.

  • George Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii, a declarat luni, 30 septembrie, la audieri in cadrul comisiei parlamentare pentru controlul SRI, ca „SRI a acordat atentie actiunilor interesate menite sa influenteze actul decizional, precum si tentativelor unor structuri extremiste eco-anarhiste de a exploata sau de a deturna miscarile protestare, de altfel legitime”. Detalii aici despre declaratiile lui Maior referitoare la Rosia Montana

Luni, 14 octombrie, Serviciul Roman de Informatii a comunicat urmatorul raspuns, publicat de ActiveWatch pe site:

Sintagma ‘structuri extremiste, eco-anarhiste’ din declaratia citata desemneaza, la nivelul comunitatii serviciilor de informatii din spatiul euro-atlantic, in mod sintetic, structuri care au ca metode de actiune comiterea de acte violente in urmarirea unor obiective, permanente ori conjuncturale, legate de protectia mediului. Declaratiile directorului SRI pe acest subiect trebuie analizate prin raportare la contextul larg la care se refera;

Interesul institutiei noastre fata de astfel de structuri nu este legat de obiectul revendicarilor, fie acestea referitoare la protectia mediului sau de alta natura, ci de modalitatile violente de actiune avute in vedere.

Intra astfel in responsabilitatea SRI prevenirea materializarii unor acte violente care pot rezulta in urma „contaminarii” unor manifestari pasnice cu elemente de natura extremista sau anarhista. Din aceasta perspectiva, in conformitate cu misiunile ce i-au fost incredintate, pentru SRI constituie o prioritate cunoasterea preventiva a situatiilor cu potential de degenerare in acte violente (ce pot aduce atingere sigurantei cetateanului si securitatii nationale).

Eventuale astfel de date obtinute de SRI sunt puse cu celeritate la dispozitia institutiilor statului abilitate sa adopte masuri in consecinta;”

Citeste aici raspunsul integral al SRI

In cadrul audierilor din Parlament de la finalul lunii septembrie, directorul SRI George Maior a mai declarat ca Serviciul Roman de Informatii nu se poate pronunta asupra oportunitatii implementarii proiectului de la Rosia Montana, dar a transmis peste 500 de informari din ianuarie 1999 pana in septembrie 2013 legate de „riscurile si beneficiile implementarii proiectului”.

Acesta a precizat ca proiectul de exploatare miniera constituie „s-a aflat permanent in atentia Serviciului” deoarece este vorba de o „problema de securitate nationala”: „Prin complexitate si implicatii majore in plan economi, social, de mediu si patrimoniu, fara a omite unele ecouri in planul relatiilor internationale ale Romaniei, Rosia Montana constituie din perspectiva SRI o problema de securitate nationala”.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro