Primele 48 de ore de conflict și rolul elicopterelor de atac. Câteva concluzii după exercițiile militare în care a fost simulat un atac al Rusiei asupra României
În cazul în care România ar fi atacată de Rusia, primele 48 de ore sunt esențiale până să ajungă și ajutorul militar din partea aliaților, cred experții americani din domeniul industriei de apărare. NATO a derulat în 2017 tocmai exerciții cu astfel de scenarii în România și Polonia, iar rolul elicopterele de atac pentru a opri și respinge avansul tancurilor și blindatelor inamice a fost evidențiat de experți care s-au reunit la București la o conferință internațională denumită „Combat Helicopter”. Discuțiile vin în contextul în care România negociază cu americanii de la Bell achiziția și asamblarea în țară a elicopterelor de atac AH-1Z Viper și multirol UH-1Y Venom.
În iunie 2017 NATO derula în România exercițiul Noble Jump, un test de viteză în care trupele de reacție rapidă ale alianței să intervină în ajutorul unui stat membru atacat de o armată ostilă. Peste 4.000 de militari și 500 de mijloace tehnice, majoritatea blindate, au fost dislocate în cateva zile de pe tot continentul european la poligonul de la Cincu, acolo unde au și dus o „bătălie” să respingă forțele inamice invadatoare.
Aici un videoreportaj HotNews.ro de la unul din exercițiile NATO în care forțele de reacție rapidă ale alianței simulau lupta în România împotriva unei armate invadatoare. Elicopterele de luptă au jucat un rol important împotriva blindatelor inamice:
–
La o lună după, NATO organiza Saber Guardian, cele mai mari manevre militare ale alianței din 2017, iar scopul exercițiului desfășurat în Ungaria, România și Bulgaria era de a mobiliza și transporta cât mai multe trupe și echipamente în țările din Estul Europei care să facă față unui atac din partea unui „stat agresor”.
„Știm cu toții că acolo era vorba despre Rusia”, spune Terry Jamison, un reprezentant al companiei americane Boeing, în cadrul unei prezentări la conferința internațională „Combat Helicopter” ce are loc în aceste zile chiar la București.
Oficialul Boeing a făcut o prezentare despre elicopterele de atac AH-64E Apache din dotarea Armatei SUA, prezente la ambele exerciții militare din România de anul trecut, dar și la alte manevre similare din Polonia. Concluzia? Primele 48 de ore de conflict sunt esențiale, iar un stat aliat trebuie să poată să facă față cât mai mult pe cont propriu până când întăririle vor veni.
Primele 48 de ore de conflict și rolul elicopterelor de atac
„Sunt câteva lucruri de evidențiat despre acest scenariu în care Rusia invadează un stat membru NATO, iar aliații conform articolului 5 vin în ajutor, inițial prin forțele de reacție rapidă”, a declarat Jamison.
„Contează acele prime 48 de ore de conflict. E nevoie de ceva timp până pot ajunge ajutoarele, astfel încât inițial lupta o derulează pe cont propriu statul atacat”, a mai precizat reprezentantul Boeing.
„Pentru primele 48 de ore, datorită tipurilor de atac ale Rusiei, dacă ești legat de o bază fixă, de o pistă, de un aerodrom, ești scos din luptă din primele două zile. Astfel, singura parte de aviație pe care te bazezi sunt elicopterele care se pot se pot dispersa în zone diferite pe parcursul atacurilor de început”, a detaliat Jamison.
Al doilea lucru care s-a evidențiat pe parcursul exercițiilor a fost rolul elicopterelor de luptă în a angaja unitățile blindate ale inamicilor.
„Elicopterele de atac sunt practic singurele arme antitanc aflate la dispoziția comandanților care nu sunt limitate de teren. Care se pot deplasa rapid în zone cheie de pe front pentru a limita și descuraja avansul rusesc”, a spus Jamison.
„Acele prime 48 de ore sunt extrem de importante”, a confirmat pentru HotNews.ro și Michael Gleason, International Business Development Manager în cadrul companiei Bell.
„Elicopterele sunt cele care susțin luptătorii de la sol, iar cu cele de atac poți să angajezi tancurile și alte vehicule armate, iar cu elicopterele multirol poți duce pe front trupe, poți să le susții din aer și le poți extrage din luptă”, a detaliat oficialul Bell.
VIDEO – Lupta de la Cincu de la Saber Guardian, în care forțele aliate venite în ajutorul României resping trupele „statului agresor”, iar elicopterele de atac americane luptă alături de bătrânele IAR 330 românești:
–
România negociază cu Bell pentru elicoptere de atac folosite împreună în prezent doar de pușcașii marini americani: „AH-1Z Viper e un tank-killer”
România negociază de aproape doi ani cu Bell achiziția de elicoptere de atac pentru forțele terestre, elicoptere care ar trebui să fie asamblate chiar în țară la IAR Brașov. Modelele luate în vedere sunt AH-1Z Viper (elicopter dedicat pentru atac) și UH-1Y Venom (un elicopter multirol) – două tipuri de aeronave gândite să opereze împreună, care au aproape 85% dintre piese comune, sunt printre cele mai moderne la ora actuală și se află în prezent ambele doar în dotarea pușcașilor marini SUA (US Marine Corps).
„Pentru pușcașii marini aceste elicoptere sunt esențiale pentru că sunt gândite pentru operațiuni expediționare, au o amprentă logistică foarte mică, sunt ușor de detașat și de transportat”, susține colonelul Matthew Mowery din cadrul US Marine Corps, prezent și el la conferința de la București.
„AH-1Z și UH-1Y operează împreună sau singure și pot duce la capăt aproape toate tipurile de misiuni, de la asalt, de escortă, pentru susținerea trupelor, luptă anti-tanc. Ambele au tactici și proceduri comune, iar în utilizarea lor în cadrul pușcașilor marini nu de puține ori ajungem cu ele să îndeplinim mai multe tipuri de misiuni simultan”, a mai detaliat colonelul american.
Cele două elicoptere folosite de pușcașii marini SUA
–
„Sunt elicoptere folosite de Pușcașii Marini și sunt special gândite pentru astfel de scenarii”, a explicat pentru HotNews.ro Michael Gleason de la Bell, făcând referire la scenariul în care Rusia ar ataca România, iar forțele armate române trebuie să reziste până la sosirea ajutorului aliat.
„Când ești singur pe câmpul de luptă și trebuie să te descurci singur, indiferent de amenințare. Pușcașii marini sunt mereu primii în luptă și durează ceva timp până restul trupelor de susținere să ajungă și ele”, a continuat Gleason.
„AH-1Z Viper e un ‘tank-killer’, asta este principalul său scop. E dotat cu rachete ghidate Hellfire, iar în viitorul apropiat va fi dotat cu rachete JAGM [n.r. AGM-179, Joint Air-to-Ground Missile], noua rechetă dezvoltată de SUA pentru a înlocui actuala Hellfire”, a detaliat pentru HotNews.ro reprezentantul Bell.
AH-1Z Viper, the „tank killer”
–
„Elicopterele pot fi în aer și gata de luptă în doar câteva minute”
În plus, potrivit acestuia, AH-1Z Viper mai are un mare avantaj pe care alte elicoptere nu îl au: o capabilitate aer-aer adevărată.
„Poate lupta contra țintelor din aer și asigura superioritate aeriană în zona de luptă. AIM-9 Sidewinder, aceeași rachetă care e operată de pe avioanele de vânătoare precum F-16, are câte un punct dedicat de acroșare pe elicopterul nostru de luptă, de-o parte și de alta. Iar în viitorul foarte apropiat Viper va putea lansa și versiunea AIM-9X, cea mai nouă variantă pentru care nu e nevoie să fi aliniat spre țintă, ci e de ajuns ca pilotul să ia ținta în vizor doar întorcând capul, iar racheta va știi singură să o ia spre țintă, indiferent cum e orientat elicopterul”, a detaliat oficialul Bell.
„Unul din avantajele acestor două elicoptere este că toate procedurile sunt simplificate astfel încât în loc de 30 de minute ca la alte aeronave, elicopterele noastre pot fi în aer gata de luptă în doar câteva minute”, a mai spus Gleason.
„Au fost proiectate împreună, sunt construite împreună și sunt gândite să fie operate împreună. Aceiași piloți zboară ambele elicoptere. Odată ce ești calificat pe un elicopter, poți zbura și celălalt”, a conchis reprezentantul Bell.
Elementele comune din cabina celor două elicoptere
–
În luna mai, CEO-ul Bell detalia într-un interviu pentru HotNews.ro că România negociază cu compania americană pentru 45 de elicoptere, 24 de atac și 21 utilitare care, dacă vor fi selectate, ar urma să fie asamblate la IAR Brașov.
„În momentul de față Marina SUA e singura care folosește ambele platforme împreună. România e prima țară care a cerut să facă la fel”, declara pentru HotNews.ro, Mitch Snyder, CEO-ul companiei americane.
–
AH-1Z Viper – Foto și specificații
UH-1Y Venom – Foto și specificații
–
Citește și: