Patru persoane au murit și nouă au fost rănite, la Spitalul de Neuropsihiatrie și Măsuri pentru Siguranță Săpoca, după ce un pacient internat cu sevraj etilic le-a lovit cu un stativ de perfuzie. Victimele agresorului sunt persoane care erau sedate sau imobilizate la pat. În urma tragediei, ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control la unitatea spitalicească și s-a dus personal să coordoneze ancheta internă. Cei nouă pacienţi răniţi au fost transferaţi la spitale din Capitală.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sorina Pintea a venit duminică seară cu primele concluzii ale controlului care are loc la Spitalul din Buzău și acuză un ”lung șir de greșeli”. Printre acestea, faptul că asistenta a lăsat stativul pentru perfuzii în cameră, dar și faptul că sâmbătă a fost adus în același pat cu agresorul un alt pacient cu sevraj etilic

16.20: Toţi cei nouă pacienţi răniți au ajuns la unităţi medicale din Capitală

14.45:Sindicatul Sanitas Săpoca spune că personalul medico-auxiliar este insuficient, iar conducerea spitalului și Ministerul Sănătății nu au luat nicio măsură: A trebuit să moară cineva pentru a fi crezuți

14.25: Până în prezent, la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” au ajuns doi pacienți. Primul pacient este o femeie în vârstă de 83 de ani, cu un traumatism cranio-cerebral cu hematom subdural, dar care este conștientă și se fac investigatii, iar în prezent medicii apreciază că nu trebuie supusă unei intervenții chirurgicale.

Al doilea pacient este un bărbat, în vârstă de 60 ani, tot cu traumatism cranio-cerebral cu fractură frontală cu înfundate și hematom. Și el este conștient și este supus investigațiilor.

La Spitalul de Urgență Floreasca a fost transferat până în prezent primul pacient care are traumatism cranio-cerebral și facial grav, acesta fiind intubat. Pacientul este internat la secția de Terapie Intensivă - politraumatisme.

La Spitalul Universitar a ajuns o pacientă în vârstă de 80 de ani cu traumatism cranio-cerebral, care este în investigatii suplimentare si care va suferi o intervenție chirurgicală.

14.10: Pintea merge la spitalul Săpoca pentru a coordona personal ancheta, la dispoziția premierului

13:54 Asociația Pacienților, despre cazul Săpoca: „Suspiciune de malpraxis medical” / Colegiul medicilor se autosesizează: „Este dificil să apreciem”

12:48: Cadrele medicale de la Spitalul de Psihiatrie au sunat la 112 pentru a anunța atacul, au precizat reprezentanții IPJ Buzău.

Sursa citată mai precizează că agresorul a fost prins de un echipaj de poliție care se afla în apropierea instituției cu alt caz.

”A fost sesizare pe 112 de la cadrele medicale, iar echipajul nostru de poliție care se afla în imediata apropiere a unității a intervenit pentru imobilizarea persoanei respective, care s-a constatat că era cea care exercitase actele de violență asupra pacienților”, a declarat Amalia Călugăru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Buzău.

12.00: Cei nouă pacienţi răniţi sunt transferaţi la patru spitale din Capitală, a declarat şeful UPU Buzău, medicul Adrian Zoica.

Sursa citată a precizat că trei din cei nouă pacienţi au răni grave.

"Toţi cei nouă pacienţi au fost transferaţi la patru spitale din Capitală - Bagdasar, Floreasca, Municipal şi Pantelimon, doi cu elicoptere SMURD, trei cu ambulanţele, iar alţi patru cu autospeciale pentru victime multiple", a precizat Zoica, citat de Agerpres.

10.58: Bărbatul de 38 de ani care a omorât patru pacienți și a rănit alți nouă la Spitalul Săpoca din Buzău nu a fost încă audiat, fiind în spital, sub tratament și pază, au declarat reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.

”Nu a putut fi audiat, în starea în care se află nu se poate, fiind în sevraj și fiind sedat, nu se poate. Deocamdată, el este în spital, sub tratament și sub pază”, a declarat locțiitorul purtătorului de cuvânt al parchetului, Radu Florin Cătălin, citat de Mediafax.

10.51: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, confirmă că a cerut Corpului de Control o anchetă cu privire la incidentul de la Buzău.

De asemenea, potrivit unui comunicat de presă, din informațiile MS, în tură se aflau un medic, 7 asistenți, 3 infirmiere și 2 muncitori pentru supravegherea bolnavilor.

10.24: Ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din Buzău, potrivit unor surse citate de Mediafax.

10.18: Una dintre asistentele de serviciu era la doar doi metri de saloanele în care a avut loc agresiunea și că faptele s-au derulat extrem de rapid, susține directorul Spitalului de Psihiatrie Săpoca din Buzău, Viorica Mihalașcu.

10.04: Două dintre persoanele rănite de bărbatul care a atacat și a omorât mai mulți pacienți la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din Buzău sunt în comă și sunt transportate la spitale din București, a anunțat managerul Spitalului de Urgențe Buzău, Claudiu Damian, citat de Mediafax.

Potrivit lui Laurenţiu Pantazi, şeful IPJ Buzău, unul dintre pacienţi a intrat cu un stativ de perfuzii în două dintre saloane şi a atacat pacienţii. Din primele informaţii, ar fi vorba de patru morţi şi nouă răniţi grav, câteva victime având traumatisme cranio-cerebrale.

Agresorul are 38 de ani şi este din comuna Săgeata, judeţul Buzău, fiind fără ocupaţie. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic în cursul zilei de joi. După producerea atacului, a încercat să fugă şi a fost imobilizat de un poliţist, aflat în unitatea medicală pentru internarea unui alt pacient. Criminalul se află acum în custodia poliţiei.

Directorul Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Viorica Mihalaşcu, a declarat, la Antena 3, că atacul s-a produs în jurul orei 3,30, în urma unui episod psihotic acut suferit de bărbatul agresiv, acesta atacându-i mai întâi pe colegii de salon şi apoi pe pacientele aflate într-un salon alăturat.

Conform sursei citate, au fost înregistrate în total 13 victime, dintre care trei au decedat în spitalul din Săpoca, iar a patra a decedat după ce a fost transportată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Buzău, având un traumatism cranio-cerebral grav.

De asemenea, alţi trei răniţi sunt cu traumatisme cranio-cerebrale majore, iar şase au cu traumatisme cranio-faciale minore. "El era internat într-un salon cu regim de supraveghere normal, simptomele pe care le-a arătat nu prevedeau nenorocirea care avea să se întâmple", a afirmat Viorica Mihalaşcu.

Directoarea unităţii medicale din Săpoca a mai menţionat că "totul s-a petrecut în mai puţin de un minut, foarte repede", iar la momentul respectiv în secţia respectivă se mai aflau trei infirmiere. "Personalul medical nu a apucat să intervină", a mai precizat Mihalaşcu. Dosarul cazului a fost deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.