Ministerul Sănătății anunță că vaccinarea antigripală începe din a doua parte a lui octombrie la cabinetele medicilor de familie
Ministerul Sănătății anunță că vaccinarea antigripală va începe din a doua parte a lunii octombrie în cabinetele medicilor de familie, precizând că primele 50.000 de doze de vaccin au ajuns în teritoriu și sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical.
Ministerul Sănătății anunță, printr-un comunicat de presă transmis luni, că anul acesta a achiziționat 1.500.000 de doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200.000 mai mult față de anul trecut, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Campania de vaccinare se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi și vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide.
Conform sursei citate, primele 50.000 de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu și sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical. Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.
„În ultimii doi ani am făcut pași importanți pentru îmbunătățirea activității de vaccinare. Campaniile de vaccinare și informare „door-to door” pentru vaccinarea antirujeolă au dus la creșterea numărului de copii vaccinați în zonele defavorizate unde s-au derulat. Anul acesta primim finanțare europeană pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creșterea gradului de vaccinare în România. Iar în această toamnă începem mai repede vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
În precedentul sezon rece, a fost declarată epidemie de gripă în 30 ianuarie 2019, după ce s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv și 54 de decese din cauza bolii. De la începutul sezonului 2018-2019 și până în aprilie au fost înregistrate 196 decese confirmate cu virus gripal.
Sfaturile specialiștilor, recomandate public atunci de Ministerul Sănătății:
- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare;
- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
- Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
- Igiena adecvată a mâinilor, in vederea reducerii răspândirii virusului;
- Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente;
- Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
- Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, in special în secțiile cu risc;
- Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
- Continuarea vaccinării antigripale.