Sari direct la conținut

VIDEO Ministrul francez de Externe: Nu se poate spune că prezenţa militară în România este o provocare / Aurescu: Rusia continuă să maseze trupe în apropierea Ucrainei

HotNews.ro
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, si omologul sau francez Jean-Yves Le Drian, Foto: MAE / Facebook
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, si omologul sau francez Jean-Yves Le Drian, Foto: MAE / Facebook

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat, joi, la București că prezenţa militară franceză anunţată în România nu poate fi considerată „o provocare” de către Rusia, ci doar respectarea angajamentelor pe care ţara sa trebuie să le onoreze.

  • „Franţa este naţiune-cadru, iar participarea la prezenţa avansată adaptată a NATO în România răspunde la angajamentele sale ca parte din NATO. Această disponibilitate va fi discutată de miniştri zilele următoare”, a afirmat Le Drian, într-o conferinţă de presă comună cu Bogdan Aurescu.

El a spus că eventuala coordonare cu forţele americane suplimentare de pe teritoriul României, a căror prezenţă a fost anunţată miercuri, ar putea fi pe bază de „complementaritate”.

Întrebat dacă Rusia ar putea vedea anunţul Franţei că va trimite trupe în România drept o „provocare”, şeful diplomaţiei de la Paris a răspuns: „Nu cred că se poate spune că aceasta este o provocare, nu facem decât să răspundem la angajamentele pe care trebuie să le onorăm în contextul NATO”.

Ministrul a arătat că „subiectul esenţial, la ora actuală, este dezescaladarea” conflictului, invocând varianta dialogului:

  • „Ne dorim să găsim canale de comunicare cu Rusia. Este adevărat că acest dialog este mereu exigent şi dificil, dar trebuie să aibă loc, pentru a evita degradarea situaţiei, pentru că în prezent este adevărat că situaţia este gravă şi Rusia are la dispoziţie forţele dislocate necesare pe care le poate angaja într-o iniţiativă agresivă rapid, dacă doreşte. Dar încă nu a decis.
  • Deci trebuie să facem toate demersurile posibile, să luăm toate iniţiativele posibile pentru a duce la o dezescaladare şi pentru ca preşedintele Putin să prefere negocierea confruntării”.

Aurescu: Ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

La rândul său, Aurescu a spus că „prezenţa aliată pe flancul estic al Alianţei, inclusiv în partea de sud, unde se află România, dacă este comparată cu actuala prezenţă rusă în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre, este clar de câteva ori mai mică, deci nu se poate în niciun caz vorbi despre desfăşurare de forţe aliate care să reprezinte o provocare pentru Rusia”.

Ministrul român de Externe a afirmat că actuala criză de securitate ”este despre securitatea spaţiului euro-atlantic” în ansamblul său, arătând că statele aliate trebuie să continue să se coordoneze cu privire la măsurile concrete, astfel încât să se obţină o dezescaladare a situaţiei.

  • „Ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră.
  • Federaţia Rusă continuă să maseze trupe în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre, acestea sunt evoluţii îngrijorătoare care necesită atenţia noastră permanentă şi atunci am decis şi astăzi am avut încă o dată acest prilej să continuăm să ne coordonăm cu privire la măsurile concrete pe care trebuie să le luăm împreună, în aşa fel încât să obţinem o dezescaladare a situaţiei, să obţinem o continuare a dialogului”, a afirmat Aurescu în conferinţa comună, conform Agerpres.

Bogdan Aurescu a găzduit o rundă de consultări, în format hibrid, a miniştrilor afacerilor externe ai statelor din Formatul Bucureşti 9 (B9) cu ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Jean-Yves Le Drian. La reuniune a participat şi ministrul de externe din Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro