„Furia ta trebuie să rămână in tine doar”. Temându-se de abuz sau discriminare din partea poliției, părinții din cartierele franceze sărace încearcă să-și pregătească copiii pentru controalele poliției, potrivit AFP.

Proteste la ParisFoto: YouTube

Fatima Betka, în vârstă de 43 de ani, nu a așteptat ca dezbaterea despre violența polițienească să fie reînviată prin moartea lui George Floyd în Statele Unite și prin mobilizarea în Franța a comitetului Adama, numit după un tânăr francez negru care a murit în timpul unui arest în 2016.

"De îndată ce copiii mei au fost suficient de maturi pentru a înțelege, li s-a spus întotdeauna ”politețea mai presus de toate”, ”Să fii fără vină” sau ”Furia ta trebuie să rămână în tine, chiar dacă controlul este nedrept", spune ea.

Locuitoare în Gennevilliers, din regiunea Paris, a crezut că „bunăvoința și respectul” insuflate copiilor ei îi va împiedica să intre în conflict cu poliția.

În 2017, în timpul unei greve a liceenilor ​​din Paris și din regiune, fiul său Ramane a fost singurul care a fost verificat atunci când se întorcea cu doi prieteni. „Nu a înțeles de ce poliția era aproape de el, l-a atins, l-a tratat cu dispreț în fața celor doi prieteni caucazieni ai săi, care nu au fost nevoiți să sufere asta”, povestește Fatima, indignată.

Amadou, 27 de ani, are doi copii mici, dar se gândește deja la întrebare. „Sunt foarte conștient că li s-ar putea întâmpla anumite lucruri, în special fiului meu”, spune acest rezident din Saint-Denis, la nord de Paris. Ce îi va spune? "Mai presus de toate, nu faceți nimic care să poată stârni controlul, cum ar fi să vă aflați într-o mulțime. Și dacă veti fi vreodată înaintea unui ofițer de poliție, lăsați-l în pace și răspunde calm la întrebări, lăsați-l fără argumente".

Într-un raport recent despre Franța, Human Rights Watch a raportat „țintirea fără bază a minorităților, inclusiv a copiilor cu vârsta de 10 ani”.

Human Rights a remarcat o discriminare „sistemică”, amintind că jumătate dintre bărbații percepuți ca „arabi, magrebieni sau negri” au declarat că au fost verificați cel puțin o dată de poliție, față de 20% pentru restul populație.

Un număr tot mai mare de părinți - în special cea de-a doua generație - vor acum să abordeze subiectul, spune Goundo Diawara, purtătorul de cuvânt al Front des Mères, un grup de părinți din cartierele cu venituri mai mici care luptă împotriva discriminării.

"În primul rând, există sfatul de protecție: ieșiți întotdeauna cu cartea de identitate, chiar pentru a merge la fotbal. Al doilea lucru, în cazul unei inspecții, cooperăm, răspundem la întrebări...", enumeră activista.

După ce a devenit un ritual în Statele Unite în rândul familiilor afro-americane, acest mod de abordare a întâmpinat rezistență în Franța.

„Subiectul rămâne tabu”, iar „părinții nu știu să-l abordeze”. O ignoranță alimentată de tăcerea copiilor care se simt adesea umiliți după un control: „Se tem că părinții lor vor reacționa prost, că nu îi vor crede”.