Agenția de stat belarusă Belta a difuzat marți o înregistrare video în care opozanta Svetlana Tihanovskaia citește un text de pe o hârtie pentru a cere partizanilor săi să renunțe la proteste, o înregistrare realizată sub amenințare, după cum acuză susținătorii săi, scrie AFP.

Svetlana TihanovskaiaFoto: Captura YouTube

În înregistrarea difuzată pe contul Telegram al Belta, care nu este datată și pare realizată într-un birou, Svetlana Tihanovskaia citește cu o voce fără intonație un text care face apel la "respectarea legii" și cere oamenilor "să nu iasă pe străzi".

"Considerăm că acest video a fost înregistrat sub presiunea forțelor de securitate", a afirmat în fața presei Maria Kolesnikova, o aliată apropiată a acesteia.

Așezată pe o canapea neagră și având în spate o fereastră cu storurile trase, Svetlana Tihanovskaia, 37 de ani, nu privește niciodată spre obiectivul camerei.

Înainte de difuzarea acestei înregistrări, ea anunțase, într-o altă înregistrare video, de această dată cu fața la cameră, că pleacă din Belarus cu destinația Lituania, de această dată fără a face niciun apel la stoparea protestelor.

Potrivit echipei sale, înregistrarea video difuzată de Belta a fost înregistrată probabil luni seara, când femeia a fost reținută mai multe ore în sediul Comisiei electorale.

"Timp de trei ore, a fost singură cu reprezentanții forțelor de securitate (...) în aceste condiții, orice persoană care are soțul în închisoare ar fi înregistrat un astfel de video", a afirmat Kolesnikova.

Svetlana Tihanovskaia a reușit să imobilizeze mulțimi de oameni nemaivăzute în Belarus, în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.

Anunțul victoriei președintelui autoritar Alexandr Lukașnko, la putere de 26 de ani, a declanșat proteste reprimate violent duminică și luni seara.