„Un prim pas”: Germania va găzdui migranți din tabăra Moria
Guvernul german a anunțat luni că poartă discuții pentru a primi familii cu copii rămase fără adăpost după ce un incendiu uriaș a distrus tabăra pentru migranți Moria de pe insula elenă Lesbos, relatează AFP și The Local.de.
Autoritățile germane au semnat deja un acord de a primi minori fără însoțitori din tabără, promițând să găzduiască între 150 și 400 de copii.
Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, a declarat că primirea minorilor reprezintă „un prim pas” afirmând că este nevoie de mai multe măsuri pentru a ajuta cei aproximativ 12.000 de migranți care dorm sub cerul liber după incendiul de săptămâna trecută.
„La nivelul guvernului federal se poartă discuții despre cum poate ajuta Germania și ce altă contribuție substanțială poate face țara noastră”, a anunțat Seibert.
- Citește și: VIDEO Grecia: Incendiu masiv în tabăra pentru migranți Moria / Mii de persoane au fugit din calea flăcărilor
„Un al doilea pas” ar urma să vizeze familiile cu copii din tabără, a declarat acesta, refuzând însă să precizeze câte familii ar putea găzdui Germania.
Ziarul german Bild a citat surse guvernamentale care relatau că Merkel ar fi dispusă să primească „sute de copii și familiile lor, poate chiar mii”.
Media germană a relatat că o înțelegere ar putea fi încheiată până miercuri când Merkel are întrunirile regulate cu cabinetul său.
Ministrul finanțelor și vicecancelarul german Olaf Scholz a declarat la rândul său că Germania, motorul economic al Uniunii Europene, „trebuie să facă un al doilea pas substanțial” când în ceea ce privește ajutorarea migranților și refugiaților din Moria.
Germanii rămân profund divizați de decizia din 2015 a Angelei Merkel de a deschide granițele pentru sutele de mii de solicitanți de azil iar decizia de a găzdui migranți de la tabăra elena foarte probabil va stârni noi polemici, notează AFP.
Însă autoritățile din mai multe orașe și regiuni germane și-au exprimat deja disponibilitatea de a primi migranți din Moria, punând presiune pe guvernul federal să ia mai multe măsuri.
Insula Lesbos este principalul punct de acces a migranților în Uniunea Europeană datorită proximității sale cu Turcia.
Citește și: