Președintele Joe Biden a spus sâmbătă că admnistrația sa va face un anunțu luni cu privire la Arabia Saudită, după raportul serviciilor secrete care scrie că prințul moștenitor Mohammed bin Salman a autorizat uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, relatează Reuters.

Joe Biden Foto: Pool-CNP / INSTAR Images / Profimedia

Întrebat dacă prințul va fi pedepsit, Biden a spus: ”Va fi un anunț luni cu privire la ce vom face cu Arabia Saudită în general”.

SUA au declasificat vineri un raport al serviciilor secrete care viza uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

„Am ajuns la concluzia că prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a validat o operațiune la Istanbul, Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi”, scrie Direcția Națională de Informații în acest scurt document declasificat.

Potrivit documentului de patru pagini declasificat, Mohammed bin Salman l-a văzut pe Khashoggi ca pe o amenințare la Regat și a sprijinit violența dacă aceasta era necesară pentru a-l reduce la tăcere.

SUA au anunțat ulteriorrestricții de viză pentru 76 de saudiți acuzați de „amenințarea disidenților în străinătate”, dar și sancțiuni financiare împotriva unei unităţi de intervenţie specială şi a fostului număr doi al serviciilor saudite de informaţii, Ahmad Asiri, dar nu și în cazul lui Mohammed bin Salman.