Comisia Europeană va prezenta joi măsuri pentru a impune mai multă transparență companiilor în ceea ce privește diferențele de remunerare dintre bărbați și femei, sub sancțiunea unei amenzi, potrivit unui document obținut miercuri de AFP.

Munca la birouFoto: MorgueFile.com

Aceste măsuri includ obligația companiilor cu mai mult de 250 de angajați de a publica un raport privind diferența de salarizare dintre bărbați și femei.

Propunerea vizează, de asemenea, să consolideze accesul la justiție pentru lucrătorii discriminați. Comisia dorește ca fiecare stat membru să stabilească sancțiuni specifice, inclusiv un nivel minim de amendă în cazul încălcării normelor privind egalitatea de salarizare.

Măsură controversată: inversarea probatoriului

Ea dorește să inverseze sarcina probei pentru că angajatorul va trebui în mod implicit să demonstreze că nu a existat nicio discriminare și nu mai este angajatul.

În cazul unei discriminări dovedite pe bază de sex, ar trebui să poată fi compensate și recuperate toate salariile și bonusurile pierdute.

"Discriminarea de remunerare între sexe este o problemă sistemică, dar dificil de dovedit. Odată cu introducerea regulilor de transparență a salariilor și a unui mecanism de aplicare a acestora, lucrătorii vor avea instrumentele de care au nevoie pentru a obține informațiile solicitate cu privire la potențialele diferențe salariale", a declarat comisarul pentru egalitate Helena Dalli, care va prezenta propunerea joi alături de comisarul european pentru valori, Vera Jourova.

„Pentru cei care vor refuza să schimbe practicile discriminatorii, consolidăm încrederea lucrătorilor de a acționa, inclusiv pentru a solicita despăgubiri în instanță”, a spus Jourova.