Vladimir Putin le-a promis miercuri rivalilor săi occidentali un răspuns „dur” în caz de provocări, într-un discurs amplu pe care Opoziția a vrut să îl perturbe organizând demonstrații pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi, potrivit AFP.

Vladimir PutinFoto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

Discursul și aceste acțiuni de protest au loc în mijlocul tensiunilor ruso-occidentale legate de soarta acestui opozant încarcerat și în greva foamei, dar și a unei foarte importante desfășurări militare rusești la granițele Ucrainei.

Mii de oameni au sfidat interdicția adunărilor, în special la Moscova și Saint Petersburg, unde s-au adunat mulțimi mari, fără a ajunge însă la amploarea mobilizării de la începutul anului.

Starea sa de sănătate îi îngrijorează foarte mult pe susținătorii săi, întrucât a fost plasat într-un spital pentru deținuți de tuberculoză după o grevă a foamei de trei săptămâni.

Răspunsul poliției la demonstrații a părut mai măsurat decât în ​​ianuarie, chiar dacă ONG-ul specializat OVD-Info a numărat, în jurul orei 18.30 GMT, 459 de arestări în toată țara.

Între timp, președintele rus a trimis, în marele său discurs anual, un avertisment adversarilor săi străini cu care are diferende pe mai multe probleme.

- Linie rosie -

"Organizatorii provocărilor care ne amenință securitatea vor regreta acest lucru, deoarece nu au trebuit niciodată să regrete nimic", a avertizat el.

”Noi vrem bune relații (...) chiar nu vrem să ardem punțile”, a spus Putin în discursul său anual privind stara națiunii, în fața celor două camere ale parlamentului rus.

„Dar, dacă cineva confundă, eronat, bunele noastre intenții cu indiferența sau slăbiciunea și vrea să ardă sau să arunce în aer aceste punți, trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi asimetric, rapid și dur”, a spus acesta.

„Sper că nimeni nu va avea ideea de a trece o linie roșie”, a spus el din nou.

Rusia, din cauza conflictului din Ucraina, a reprimării opoziției, a acuzațiilor de atacuri cibernetice și a ingerințelor, este supusă mai multor sancțiuni occidentale.

Dar singurul dosar internațional precis abordat de Putin este cel al unei încercări „de lovitură de stat și asasinare a președintelui Belarusului”, denunțată în weekendul trecut de serviciile de securitate din cele două țări care au văzut la mijloc mâna opozanților sprijiniți de Statele Unite.

Putin nu a răspuns apelurilor occidentale de a retrage zeci de mii de soldați desfășurați la frontierele Ucrainei, alimentând temerile unui conflict la scară largă.

Criza economică și de sănătate datorată Covid-19 a apărut în prim-planul acestui discurs, mai ales că alegerile legislative sunt programate pentru septembrie. Putin a promis „să asigure creșterea veniturilor cetățenilor”.

Pe măsură ce se apropie alegerile, Vladimir Putin rămâne popular, dar partidul său, considerat a fi corupt, nu este așa.

În mod surprinzător, Putin nu l-a menționat pe Navalnîi, care a încetat să mănânce pe 31 martie pentru a protesta împotriva condițiilor sale de detenție.

Occidentul cere transportarea sa de urgență la un spital din străinătate deoarece este într-o situație medicală gravă și solicită aflarea adevărului despre otrăvirea sa în august 2020 și în care ar fi implicate serviciile speciale.

- Determinarea și dezamăgirea -

În ciuda interdicției, miercuri au avut loc proteste în zeci de orașe rusești.

Mii de oameni au manifestat din capitală în Orientul Îndepărtat prin Urali și Siberia, scandând lozinci precum „Killer Putin”, „Eliberează-l” sau „Libertate”.

La Moscova, au reușit, sub privirea atentă a sute de polițiști cu cască, să mărșăluiască lângă Kremlin și sediul serviciilor de securitate (FSB) fără ca forțele de ordine să intervină.

Protestatarii intervievați de AFP s-au clătinat între hotărâre și o anumită dezamăgire de a nu fi mai numeroși.

"Nu cred că această acțiune îl va putea salva pe Navalnîi, ar fi nevoie de cel puțin 200 sau 300.000 de oameni în stradă. Acum, nu este cazul", a remarcat Alexandre Boutouzov, în vârstă de 51 de ani.

„Este o luptă pentru viitor”, a spus Andrei Zamiatine, un antreprenor în vârstă de 51 de ani: „Navalnîi vrea să schimbe sistemul și este pedepsit pentru asta”.