Ei-ichi Negishi, laureat al premiului Nobel pentru Chimie 2010, a murit VIDEO
Laureatul premiului Nobel pentru Chimie Ei-ichi Negishi, recompensat în 2010 împreună cu compatriotul său Akira Suzuki şi americanul Richard Heck, a murit la vârsta de 85 de ani, a anunţat vineri universitatea americană unde preda, scrie AFP, potrivit News.ro.
Negishi a murit duminică, la Indianapolis, iar familia sa va repatria corpul în Japonia anul viitor, potrivit Universităţii Purdue.
Celor trei chimişti li s-a atribuit Nobelul pentru că au creat unele dintre cele mai sofisticate unelte ale chimiei, deschizând calea către tratamente pentru cancer şi pentru produse electronice şi plastice revoluţionare.
Descoperirile lor permit sutelor de oameni de ştiinţă să sintetizeze numeroase substanţe prezente în natură, de la mările Italiei până la oceanele filipineze şi la jungla indoneziană Borneo, potrivit Comitetului Nobel.
Negishi a comparat munca lor cu piesele unui joc de „lego care pot fi puse împreună pentru a face fel de fel de forme, mărimi sau culori”, notează comunicatul de la Purdue.
„Lumea a pierdut un om mare şi fermecător, pe cineva care a făcut o diferenţă în viaţa oamenilor atât ca om de ştiinţă, cât şi ca fiinţă”, a spus preşedintele Purdue, Mitch Daniels. „Suntem întristaţi de decesul său dar recunoscători pentru descoperirile sale care au schimbat lumea”, a adăugat el.
Născut în 1935, la Changchun, un oraş japonez pe atunci, dar chinez astăzi, profesorul Negishi a crescut în Japonia unde şi-a terminat studiile, înainte de a se angaja la o întreprindere de produse chimice şi farmaceutice, Teijin. Dar şi-a dat seama imediat că pentru a face chimie de înalt nivel, trebuia să ajungă în Statele Unite, „care erau în epocă dominante” în materie de cercetare ştiinţifică.
Negishi a sosit în SUA în 1960 pentru a studia la Universitatea din Philadelphia unde şi-a obţinut doctoratul 1963. În 1979, a fost numit profesor la Universitatea Purdue (Indiana) unde a devenit profesor emerit.
Citește și:
Un american si doi japonezi – laureatii Premiului Nobel pentru Chimie