Macron și Boris Johnson s-au ”certat” cu privire la geografia post-Brexit a Regatului Unit
Președintele francez Emmanuel Macron a intrat în vâltoarea Brexit în marja summitului Grupului celor Șapte, confruntându-se cu premierul britanic Boris Johnson cu privire la geografia post-Brexit a Regatului Unit, relatează Reuters.
De când Regatul Unit a votat părăsirea Uniunii Europene în 2016, cele două părți au încercat să rezolve enigma a ceea ce trebuie făcut cu privire la Irlanda de Nord a Regatului Unit, care are o frontieră terestră cu Irlanda, membră a UE.
În discuțiile avute de-a lungul anilor, cele două părți nu au făcut prea multe progrese, fiind de acord cu mai multe texte și acorduri doar pentru a constata că soluțiile lor nu corespund prea mult așteptărilor și apoi se ceartă cu privire la ce să facă.
În cele din urmă, discuția revine la istorie, naționalism, religie și geografie care se împletesc în Irlanda de Nord.
Ultimul scandal vine după ce The Telegraph a scris că Macron a sugerat în timpul discuțiilor, din cadrul G7, cu Johnson că Irlanda de Nord nu este parte a Regatului Unit după ce premierul l-a întrebat l-a întrebat cum ar reacționa dacă instanțele franceze ar împiedica transportul cârnaților din Toulouse la Paris.
„Președintele a spus că Toulouse și Paris fac parte dintr-o singură zonă geografică și că Irlanda de Nord se află pe o insulă”, a spus Palatul Elysee.
„Președintele vrea să sublinieze că situația este destul de diferită și că nu a fost corect să se facă acest tip de comparație”, a spus Elysee.
Regiunea administrată de britanici rămâne profund împărțită pe linii sectare: mulți naționaliști catolici aspiră la unificarea cu Irlanda, în timp ce unioniștii protestanți vor să rămână în Marea Britanie.
Ministrul britanic de externe Dominic Raab și-a exprimat criticile față de UE pentru că a tratat Irlanda de Nord ca și cum ar fi fost mai degrabă o țară separată decât o parte a Regatului Unit și că această abordare provoacă daune provinciei britanice.
Diferite persoane ale UE de aici, din Golful Carbis, dar sincer de câteva luni și de ani, au caracterizat Irlanda de Nord cumva ca o țară separată ceea ce este greșit. Este un eșec în a înțelege faptele” ,a spus el.
UE nu dorește ca Irlanda de Nord să fie o ușă din spate a pieței sale unice, dar nu va accepta o graniță între provincie și Republica Irlanda. Cele două părți au convenit să pună controale între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit ca parte a protocolului Irlandei de Nord, elementul acordului de divorț Brexit care se referă la comerțul din provincie.
Marea Britanie spune acum că aceste controale sunt prea greoaie și divizive, iar sindicaliștii pro-britanici din Irlanda de Nord spun că acordul contravine unui acord de pace încheiat în 1998 prin SUA, care a pus capăt celor trei decenii de violență.