Sute de milioane de euro au fost sustrase de la taxare, prin ingenioase trucuri fiscale, până nu demult favorizate de o legislație germană lacunară. Parchetul din München a adus acuzații serioase împotriva câtorva zeci de consilieri financiari și a 44 de multimilionari și miliardari. Parchetul și Procuratura generală din Frankfurt au pe listele lor alți 20 de suspecți. Majoritatea celor percheziționați și suspectați de evaziune fiscală gravă sunt sau au fost antreprenori de succes.

Bancnote de 500 de euroFoto: PublicDomainPictures.net

Ingineria bavareză

În mandatul de percheziție din 15 septembrie 2021, care a fost pus la dispoziția publicației Handelsblatt, procurorul din München scrie despre „acte de evaziune fiscală deosebit de gravă”. Contrar obligației lor, acuzații „au furnizat informații incorecte sau incomplete, pentru a ascunde existența evaziunii fiscale”. Toate documentele implicate au fost reținute de autoritățile fiscale, pentru revizuire.

Nu doar contribuabilii sunt vizați de procurori, ci și câteva firme de consultanță financiară. În special compania Co-Invest din Planegg, de lângă München, este acuzată că a conceput și vândut un model de evaziune fiscală ilegal, din punctul de vedere al procurorilor. Când a fost întrebată, Co-Invest nu a comentat acuzațiile. Din acest grup de suspecți ar face parte și angajați ai unei consultanțe fiscale.

Ancheta se concentrează asupra unei „inginerii“ complicate, prin care se prespune că o serie de bogătași și-au redus povara fiscală cu multe milioane de euro. Potrivit mandatului de percheziție, aceștia ar fi putut genera pierderi în valoare totală de peste un miliard de euro, care de fapt nu s-au produs.

Din punct de vedere fiscal, aceste „pierderi” puteau să se compenseze cu alte venituri. Evaziunea fiscală totală ar fi de circa 500 de milioane de euro, fiecare dintre clienții acuzați reușind să economisească, în medie, câte zece milioane de euro.

Inventatorul din Hochtaunus

Și în landul Hessa, Procuratura generală anchetează mai mulți suspecți, iar „potrivit unei purtătoare de cuvânt a autorităților, prejudiciul suspectat se ridică "la nivel de milioane”, a scris în 20 octombrie publicația Handelsblatt.

Parchetul din Frankfurt ia măsuri împotriva a șapte suspecți. Aici, presupusul prejudiciu este mai mic, de 700.000 de euro. Unul dintre acuzați - un consilier fiscal din raionul Hochtaunus - este considerat a fi inventatorul metodei. Pe lângă el și soția sa, sunt vizați cinci clienți.

Unii dintre ei ar fi trebuit să plătească taxe imense, ca urmare a profiturilor mari din vânzarea unei companii. „Modelul Co-Invest” permitea investitorilor reducerea drastică a poverii fiscale.

Schema Bull-Bear

Potrivit constatărilor Parchetului, concret metoda a funcționat astfel: clienții au înființat două firme care au cumparat două certificate de investiții opuse - unul care miza pe creșterea prețurilor (Bull), celalalt pe prețuri în scădere (Bear). Rezultatele celor două certificate puteau fi compensate între ele, iar deal-urile se neutralizau reciproc.

Șmecheria consta în faptul că firma cu certificatul de pierdere putea fi vândută companiei clientului, fuzionând cu ultima. Ulterior, minusul certificatelor rezultate din vânzarea certificatelor de pierdere se compensau, după fuziune, cu profiturile acumulate - cu efect fiscal maxim. Despre această „inginerie financiară“ a relatat în detaliu Sueddeutsche.de.

Se pune acum întrebarea dacă schema a fost ilegală și, eventual, chiar penală. Avocații acuzaților neagă vehement acest lucru. „Este o structură complet normală, acoperită de legea taxei de conversie”, spune apărătorul unui inculpat care a contribuit la crearea structurii. El afirmă că legiuitorul ar fi reglementat clar, în lege, că acest tip de compensare a pierderilor este permis.

În plus, totul ar fi fost făcut în mod transparent pentru organele fiscale, nu poate fi vorba de tăinuire. „Este de neînțeles că acum s-au demarat proceduri penale”, spune el.

Avocatul Richard Beyer, care reprezintă doi clienți suspecți, merge și mai departe. El numește măsura anchetatorilor „ignorantă din punct de vedere fiscal și excesivă”. Beyer a avut succes într-o altă procedură penală fiscală, care se referea la „Goldfinger”, un model de economisire pentru bogați.

Departe de Cum-Ex?

Din punctul de vedere al lui Beyer, e absurd a compara actuala anchetă cu cel mai mare scandal fiscal din ultimii ani, Cum-Ex, în care este vorba despre daune în valoare de miliarde, cauzate de o rambursare a impozitelor neplătite pe câștigurile de capital.

„Nu este deloc comparabil”, spune Beyer, precizând că în cazul recent anchetat e vorba, practic, despre un „model ingenios” de optimizare a taxelor. „Acesta este dreptul fiecărui contribuabil”, adaugă el. Afirmația sa e întărită de un inspector fiscal, care consideră că „în cazul Cum-Ex, legea era clară. La modelul în discuție acum, legea nu era bună”.

La mijlocul anului 2021, legislativul german a schimbat legea conversiei, împiedicând astfel aplicarea strategiei Bull-Bear. Avocații apărării își văd astfel argumentele confirmate: desigur, este dreptul politicii să ia contramăsuri, dar compensarea pierderilor era legală anterior și nu e acceptabil ca legiuitorul să modifice regulamentele retroactiv.

Prezumtiv, evaluarea documentelor ridicate și ancheta vor dura luni de zile și nu se știe dacă procuraturile își vor putea impune punctul de vedere. „Este încă greu de prezis, câți dintre inițiatori și clienți vor ajunge să fie acuzați”, consideră Handelsblatt.