Sari direct la conținut

Reacția Rusiei după arestarea în Norvegia a unui așa-zis „cercetător brazilian”: Această țară suferă de „spionită”

HotNews.ro
Poliția din Norvegia, Foto: © Dejvice6 | Dreamstime.com
Poliția din Norvegia, Foto: © Dejvice6 | Dreamstime.com

Ambasada Rusiei în Norvegia a acuzat miercuri că această țară suferă de „spionită” în această țară scandinavă, după ce marți a fost anunțată arestarea unui presupus agent rus ilegal, transmite AFP.

Serviciile norvegiene de contraspionaj (PST) au anunțat marți arestarea unui bărbat care s-a prezentat ca fiind un cercetător brazilian care lucrează la Universitatea din Tromsø, în nordul Norvegiei, dar despre care se crede că este un agent rus.

Într-un mesaj pentru AFP, ambasada Rusiei în Norvegia a spus miercuri că nu știe „cine sau ce este”. „În general, spionita a fost promovată în mod activ în Norvegia în ultima vreme”, susține sursa citată.

Pe lângă presupusul agent ilegal, Norvegia a arestat în ultimele săptămâni circa zece cetățeni ruși sub acuzația că au pilotat drone deasupra teritoriului său, în pofida unei interdicții impuse din cauza războiului din Ucraina, sau că au fotografiat locuri unde nu este permis acest lucru.

Există, de asemenea, suspiciuni cu privire la circulația navelor de pescuit rusești (care au încă voie în unele porturi norvegiene, spre deosebire de UE) sau a navelor de cercetare.

„Toate aceste (acuzații) sunt manipulări politice”, a susținut ambasada.

În prezent principalul furnizor de gaze al Europei după ce livrările rusești s-au prăbușit, Norvegia și-a sporit vigilența în jurul punctelor sale strategice după ce drone misterioase au fost observate în apropierea unor instalații de petrol și gaze, iar gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, învecinate, au fost sabotate.

Potrivit PST, suspectul arestat luni este un „agent ilegal”, adică un spion care încearcă să se infiltreze pe termen lung într-o țară străină pentru a-și construi o rețea de contacte, a crea canale de informare și a avea acces la informații sensibile.

Autoritățile norvegiene cer extrădarea sa, deoarece consideră că „reprezintă o amenințare la adresa intereselor fundamentale ale națiunii”.

(Sursă foto articol © Dejvice6 | Dreamstime.com)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro