Sari direct la conținut

​Biden arată cu degetul spre Rusia de Ziua Internațională împotriva torturii

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images
Joe Biden, Foto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

Luni, președintele american Joe Biden a denunțat în mod special actele de tortură comise de autoritățile ruse pe teritoriul lor și în Ucraina, cu ocazia Zilei internaționale de sprijinire a victimelor torturii, potrivit AFP.

„Tortura distruge vieți, familii și comunități. Cu toate acestea, în fiecare zi, oameni din întreaga lume sunt supuși la aceste încălcări oribile ale drepturilor omului și ale demnității lor”, a afirmat el într-un comunicat.

El s-a referit în special la „dovezile de violențe îngrozitoare comise de membri ai forțelor ruse” în Ucraina, invadată de Moscova în februarie 2022, vinovate, în opinia sa, de „tortură pentru a forța cooperarea cu autoritățile de ocupație și în timpul interogatoriilor, cum ar fi bătăi, electrocutări, simulări de execuții și utilizarea violenței sexuale”.

„Pe teritoriul rusesc chiar, rapoartele privind tortura în locurile de detenție sunt frecvente, inclusiv împotriva activiștilor și a opozanților politicilor guvernamentale”, a susținut el.

Joe Biden menționează, de asemenea, Siria și Coreea de Nord, menționând „disparițiile forțate a zeci de mii de sirieni, familiile neștiind adesea niciodată soarta sau locul unde se află cei dragi lor”.

„Există numeroase rapoarte credibile privind tortura și alte forme de tratamente crude, inumane și degradante” din partea autorităților de la Phenian, în special împotriva femeilor, care sunt victime ale „violenței sexuale, avortului și sterilizării forțate”, adaugă el.

Fără a menționa în mod explicit numeroasele acuzații de tortură care au fost aduse de ani de zile forțelor și serviciilor de informații americane în Irak, Afganistan și Guantanamo, Joe Biden a considerat totuși că „nicio țară” nu se poate sustrage obligațiilor sale în materie de drepturile omului în acest domeniu. „Credem profund, ca națiune, că și noi trebuie să respectăm standardele la care îi supunem pe ceilalți”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro