Sari direct la conținut

Încă adversare, SUA și China discută. E un început (The New York Times)

HotNews.ro
Janet Yellen, Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia
Janet Yellen, Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

După zece ore de întrevederi avute cu oficialii chinezi, secretara trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că, în pofida marilor disensiuni dintre ele, cele două părți vor comunica mai frecvent

Secretarul trezoreriei, Janet L. Yellen, a sosit în China cu speranța că Statele Unite ar putea relua niște relații care s-au deteriorat de-a lungul anilor și care, recent, au deraiat complet din cauza unor serioase motive de tensiune – războiul din Ucraina, un ‚balon’ de spionaj chinez care a zburat deasupra teritoriului Statelor Unite și care a fost doborât de armata americană și restricțiile tot mai mari pe care cele două țări și le-au impus reciproc pe plan comercial.

După 10 ore de convorbiri purtate pe parcursul celor două zile petrecute la Beijing, dna Yellen a declarat duminică, la o conferință de presă, că, în pofida unor „semnificative dezacorduri”, Statele Unite și China se află pe un teren mai solid.

„Credem că lumea este îndeajuns de mare pentru ca țările noastre să poată răzbi”, a spus dna Yellen

Dna Yellen a anunțat că cele două părți vor comunica mai frecvent la un nivel mai înalt, ea considerând că un dialog mai substanțial ar fi calea prin care o erodare crescândă a încrederii între cele două țări să poată fi prevenită în niște relații care, potrivit declarațiilor sale, „s-ar număra printre cele cu mari consecințe în epoca noastră”. Vizita sa survine după cea efectuată, cu câteva săptămâni în urmă, de secretarul de stat, Antony J. Blinken. Tot în cursul acestei luni, emisarul special american pentru probleme legate de schimbarea climei, John Kerry, va vizita și el China în vederea reluării negocierilor pe tema încălzirii semnalate la nivel mondial.

Totuși, s-ar putea ca o detensionare semnificativă a relațiilor economice să se lase în continuare așteptată. Duminică, dna Yellen a revenit la Washington fără vreun anunț legat de o detensionare sau de niște acorduri menite să acopere fisurile care persistă încă între cele două țări. Iar ea a spus clar că Administrația Biden este extrem de preocupată de multe dintre practicile promovate de China în domeniul comerțului, cum ar fi tratamentul aplicat firmelor străine și niște politici care, în opinia Statelor Unite, ar fi niște eforturi de constrângere la nivel economic.

Pe parcursul viztei sale, prima pe care un secretar american al finanțelor a efectuat-o în China în ultimii patru ani, dna Yellen s-a întâlnit cu câțiva dintre cei mai importanți lideri chinezi implicați în politica economică sub președinția lui Xi Jinping, aflat acum la începutul celui de-al treilea mandat: premierul Li Qiang – nr. 2 printre oficiali, vicepremierul He Lifeng, totodată omolog al dnei Yellen, ministrul finanțelor, Liu Kiun, și recent instalatul șef al Băncii Populare Chineze, Pan Gongsheng.

La câteva ore după conferința de presă a dnei Yellen, agenția oficială de presă din China, Xinhua, a dat publicității un material pe tema vizitei, calificând discuțiile drept constructive, reiterând însă totodată niște dispute în domenii pe care China le consideră importante. În material se spune că China are în continuare obiecții față de felul în care Administrația Biden înțelege să-și asigure securitatea națională, și anume prin restricții de ordin comercial.

„China consideră că generalizarea securității naționale nu facilitează niște schimburi economice și comerciale normale”, afirmă Xinhua. „Partea chineză s-a declarat îngrijorată de sancțiunile SUA și de măsurile restrictive împotriva Chinei”.

Relațiile dintre SUA și China au consecințe imense. Luate împreună, economiile lor, cele mai mari din lume, reprezintă 40% din producția mondială și rămân legate una de alta din multe puncte de vedere. La nivel reciproc, ele vând și cumpără produse de primă importanță, își finanțează reciproc firmele de afaceri și produc aplicații și filme pentru publicul din ambele țări.

Oficialii chinezi i-au explicat dnei Yellen propriile îngrijorări. Secretarul trezoreriei a spus că s-a discutat despre taxele pe care Administrația Trump le-a impus importurilor chineze și care au rămas și acum în vigoare. Deși dna Yellen a criticat aceste taxe, calificându-le drept ineficiente, ea a dat de înțeles că administrația nu va lua nicio decizie în privința lor până când nu se va finaliza o revizuire a acestora, reiterând astfel o poziție pe care administrația a adoptat-o de la instalarea în funcție a președintelui Biden.

Ea a luat notă și de îngrijorările chinezilor legate de actuala restricționare pe care SUA o impun investițiilor în China, precizând că a încercat să explice că aceste măsuri vor viza doar anumite sectoare și nu sunt menite să aibă efecte mari asupra economiei Chinei. Oficialii și experții chinezi sunt totodată îngrijorați și de eforturile administrației de a limita accesul Chinei la anumite tehnologii, măsurile putând avea efect negativ asupra unor industriii de mare viitor, precum inteligența artificială și computerizarea cuantică.

La rândul său, și China și-a lărgit, începând din 2016, propriile restricții, încurajând companiile chineze să stea departe de speculațiile imobiliare din străinătate, în schimb convingându-le să investească în sectoare din străinătate cu valoare strategică, precum producția de avioane, industria grea și securitatea informatică.

Wu Xinbo, decanul Facultății de Studii Internaționale de la Universitatea Fudam din Shanghai, a avertizat că vizita dnei Yellen nu va duce la o îmbunătățire substanțială a relațiilor decât dacă ea va fi urmată și de schimbări în politica Administrației Biden față de China.

“Până acum, nu am văzut niciun semn din care să reiasă că Biden își schimbă politica economică față de China”, a spus el.

Deși vizita dnei Yellen a fost văzută drept un demers pozitiv, mulți experți, atât din China, cât și din Statele Unite, au avertizat că nu sunt de așteptat mari schimbări.

“Probabil, vizita dnei Yellen va mai scădea puțin din temperatura relațiilor economice și, atât Statelor Unite, cât și Chinei, le va reaminti că au o serie de interese comeciale comune, chiar dacă sunt în scădere, și că ele trebuie să discute în orice caz – ceea ce, poate, ar face ca relațiile de afaceri să se îmbunătățească, pe ici, pe colo”, a declarat Mark Sobel, fost oficial cu o îndelungată activitate în Trezorerie.

“Dar”, spune el, “date fiind îngrijorările în materie de securitate națională manifestate de ambele țări, impresia Chinei, potrivit căreia Statele Unite caută să îi împiedice progresul economic și limbajul politic dur manifestat de ambele părți, e greu de crezut că vizita dnei Yellen va schimba actuala dinamică și traiectorie a relațiilor economice”.

Material realizat cu sprijinul agenției Rador

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro