Rusia vrea să interzică „mișcarea separatistă anti-rusă”, definită vag ca organizație „extremistă”, a declarat vineri Ministerul Justiției, relatează The Moscow Times. Cu toate acestea, OVD-Info, un grup rus pentru drepturile omului, spune că nu a reușit să găsească o organizație oficială intitulată „Mișcarea separatistă anti-rusă”, în timp ce observatorii politici consideră că un astfel de demers ar putea duce la noi represiuni masive.

KremlinFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Potrivit ministerului, scopul așa-zisei mișcări este de a „distruge unitatea multinațională și integritatea teritorială a Rusiei”.

Cererea ministerului urmează să fie audiată de Curtea Supremă a Rusiei pe 7 iunie.

Grupul independent pentru drepturile omului OVD-Info, care a raportat pentru prima dată această informație, a declarat că nu a reușit să găsească o organizație oficială intitulată „Mișcarea separatistă anti-rusă”.

Observatorii politici au speculat că desemnarea „mișcării separatiste” ca extremistă ar putea avea ca scop vizarea mai largă a activiștilor anti-război sau activiștilor pentru drepturile indigenilor, precum și a activiștilor decoloniali din Rusia.

Anul trecut, Procuratura Generală a Rusiei a interzis mișcarea anti-imperială a Ligii Națiunilor Libere și Forumul Popoarelor Libere din Post-Rusia, un grup care solicită dezintegrarea Rusiei, ca organizații „indezirabile”.

Anterior, Curtea Supremă a interzis ca extremistă „mișcarea publică internațională LGBT”, deși ea nu există propriu-zis.

Interzicerea „mișcării LGBT” din noiembrie 2023 a dus la o represiune drastică asupra afișării publice a identității LGBTQ+.