Sari direct la conținut

Kansas: Clinicile de avorturi atacă legea care îi obligă să raporteze motivele pacienților

HotNews.ro
Avort, Foto: Traci Hahn | Dreamstime.com
Avort, Foto: Traci Hahn | Dreamstime.com

Clinicile de avort din Kansas cer unei instanțe de stat să blocheze o nouă lege care îi obligă să raporteze autorităților de stat motivele pentru care pacientele fac avorturi, potrivit AFP.

Într-o moțiune depusă luni seara târziu la Tribunalul Civil din Johnson County, furnizorii de serrvicii de avort au declarat că legea, adoptată de legislativul republican al statului în aprilie, în ciuda veto-ului guvernatorului democrat, și care urmează să intre în vigoare în iulie, ar încălca dreptul lor la libera exprimare conform Constituției SUA și dreptul pacienților.

Aceștia cer instanței să le permită să adauge această cerere la procesul lor anterior privind o lege care îi obligă pe medici să le spună pacientelor că avortul cu medicamente poate fi inversat, o afirmație care nu este susținută de dovezi. Ei au obținut un ordin preliminar de blocare a acestei legi în octombrie.

„Decizia de a face un avort este profund personală – nimeni nu ar trebui să fie obligat să spună guvernului de ce ia această decizie”, a declarat Alice Wang, avocat la Center for Reproductive Rights, care îi reprezintă pe medici. „Este sincer înspăimântător faptul că statul Kansas încearcă să colecteze acest tip de informații private și nu este clar cum vor fi folosite.”

Biroul procurorului general al statului Kansas, Kris Kobach, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Avortul este legal în Kansas până la 22 de săptămâni, iar în 2019, cea mai înaltă instanță a statului a decis că Constituția Kansasului protejează dreptul la avort. În august 2022, alegătorii din Kansas au respins o măsură de eliminare a protecției avortului din constituția statului.

Acest vot a avut loc după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat precedentul istoric Roe vs. Wade, care stabilise dreptul la avort la nivel național, permițând multor state conduse de republicani să interzică sau să restricționeze avortul. (foto: Traci Hahn | Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro