Autoritățile canadiene se străduiau vineri să repatrieze corpul unui cetățean canadian care a murit în martie în timpul unei călătorii în Cuba și a fost înmormântat din greșeală în Rusia, potrivit AFP.

Melanie Joly, alături de Justin TrudeauFoto: Profimedia Images

O sursă guvernamentală, care nu este autorizată să vorbească public pe această temă, a declarat pentru AFP că a fost dificil să se stabilească ce s-a întâmplat cu corpul lui Faraj Allah Jarjour.

Jarjour se afla cu familia sa în Varadero, la 150 km est de Havana. Tatăl familiei înota când a suferit un atac de cord, potrivit presei canadiene.

Odată revenită în Canada, familia, care locuiește în suburbiile din Montreal, a primit un alt cadavru, cel al unui cetățean rus.

Directorii de pompe funebre au descoperit că bărbatul din sicriu nu semăna deloc cu cel din fotografia pusă la dispoziție de familie.

Bărbatul, după cum a relatat presa canadiană CBC, avea păr, tatuaje și părea cu 20 de ani mai tânăr decât cetățeanul din Quebec.

Jarjour, care a ajuns în Canada în 2016 după ce a fugit din războiul din Siria, era chel și avea 68 de ani.

Ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, care a vorbit cu omologul său canadian, Mélanie Joly, a declarat că autoritățile cubaneze desfășoară o anchetă pentru a clarifica ce s-a întâmplat.

Ministrul Rodriguez și-a cerut scuze familiei pentru această greșeală, deplângând „incidentul regretabil”.

„Suntem extrem de îngrijorați de situația inimaginabilă în care se află familia sa”, a declarat ministrul canadian Mélanie Joly.

„Îl vor exhuma și îl vor trimite în Canada”, a declarat Miriam Jarjour, fiica defunctului, pentru CBC. „Nu este o situație bună, dar nu avem de ales. Nu depinde de noi, nu putem decât să avem răbdare”.

Autoritățile cubaneze sunt, de asemenea, implicate în repatrierea cadavrului.