Anul trecut a fost unul excepțional pentru clima României. Comparativ cu celelalte regiuni ale Europei, în estul României au fost observate cele mai mari anomalii ale temperaturii în 2023, între 2 - 2,5°C față de perioada de referință 1991-2020. În sudul României, aproximativ 30 de zile au fost caracterizate de stres termic intens, în timp ce maximul european a fost în sudul Spaniei, 80 de zile.

SecetaFoto: Shutterstock

Într-un articol InfoClima.ro, fizicianul Bogdan Antonescu analizează raportul anual privind climatul Europei 2023 al Agenției Europene Copernicus și extrage câteva date pentru România.

Pentru cea mai mare parte a teritoriului României, 2023 a fost cel mai cald an, dacă luăm datele din ultimii 74 de ani. În ceea ce privește abaterile lunare ale temperaturii, lunile aprilie-iunie au fost caracterizate de temperaturi mai scăzute decât cele ale perioadei de referință 1991-2020. Celelalte luni au avut anomalii pozitive ale temperaturii medii dintre care se remarcă recordul de temperatură din ianuarie 2023.

Cu excepția regiunilor montane, în 2023 în România a crescut durata de strălucire a Soarelui. În regiunea de sud și de est fiind observată o creștere de până la 6% față de media intervalului 1991-2020. De asemenea, în 2023 acoperirea noroasă a scăzut în România cu până la 6% față de media 1991-2020.

În ceea ce privește regimul precipitațiilor, acesta a fost deficitar pentru aproape întreg teritoriul României în 2023, sud-estul României fiind caracterizat de valori de abateri negative „excepționale” față de perioada 1991-2020.

Temperatura medie în Europa în 2023 a fost cu 2,6 °C peste cea din perioada preindustrială, ceea ce indică faptul că în Europa a fost deja depășită limita de 1,5 °C stabilită de tratatul de la Paris. În 11 din cele 12 luni ale anului 2023, temperatura medie în Europa a fost mai mare decât valorile normale.

Pentru majoritatea Europei, cu excepția regiunilor nordice, au fost observate cel puțin câteva zile cu stres termic intens, cele mai multe zile (60-80 fiind observate în sudul Europei), iar pentru cazul zilelor cu stres termic foarte intens, cele mai multe (până la 80 de zile) fiind observate în sudul Spaniei. În sudul României, aproximativ 30 de zile au fost caracterizate de stres termic intens.

Numărul de zile cu zăpadă în Europa a fost mai mic față de media anuala. În Alpi, în timpul iernii, doar trei localități au avut mai multe zile cu zăpadă, în timp ce majoritatea au avut mult mai puține decât media ultimelor decenii.

Temperatura la suprafața mării în toate mările europene și în Marea Mediterană a fost mult peste datele normale. În mai multe mări europene, temperatura medie anuală a mării a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată.

Incendii de pădure de mari proporții au fost multe și în 2023, în special în Iberia, Sicilia și Grecia. 5.000 km, cât Londra, Paris și Berlin la un loc, arși în sezonul de incendii din 2023. Potrivit raportului, în Evros, în perioada iulie- august 2023 am avut cel mai mare incendiu de pădure înregistrat vreodată în Uniunea Europeană.