Sari direct la conținut

PNA Galati, cimitirul dosarelor grele

Impartial

Procurorii Departamentului Teritorial Anticoruptie (DNA Galati) au mai „ingropat” recent un dosar greu, in care a fost implicat un politician cu functie importanta in fostul partid de guvernamant.

Este vorba despre un dosar in care procurorii au inceput cercetarile cu putin timp inainte de campania electorala din 2004 si in care este vizat fostul director al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), Emilia Manon Cristoloveanu (actualmente vicepresedinte PSD, sefa Organizatiei Femeilor Social Democrate si sefa la cabinetetul unui parlamentar PSD).

Departamentul Anticoruptie, condus de procurorul Cezarina Bamboi, incepuse un dosar „promitator” vara trecuta, dar, ca si in cazul dosarului in care este implicat presedintele Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca, DNA l-a pasat rapid altor parchete.

Purtatorul de cuvant al Departamentului Anticoruptie din Bucuresti, Alina Tonigaru, ne-a comunicat vineri ca dosarul in care este implicat vicepresedintele PSD, Emilia Cristoloveanu, a fost declinat de conducerea DNA Galati catre Parchetul de pe langa Tribunalul Galati, institutie numita de multi magistrati galateni „cimitirul al dosarelor grele”.

La randul ei, sefa PSD sustine ca nici un procuror nu a chemat-o pana acum la audieri.

Profesori-fantoma la Social Trade

Fostul director al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Emilia Manon Cristoloveanu, pare scapata de dosarul de cercetare penala, intocmit de procurorii Departamentului Teritorial Anticoruptie (in care era verificat controversatul acord incheiat, in guvernarea trecuta intre AJOFM si centrul de pregatire profesionala „Social Trade”).

Procurorii au demarat in 2004 cercetarile in dosarul respectiv si a audiat deja numerosi profesori de la mai multe licee galatene, care figurau ca angajati la „Social Trade”.

Angajatii din invatamant sustin ca inainte de alegerile din 2004 au fost chemati la DNA pentru a confirma daca lucrau la centrul de pregatire profesionala „Social Trade”, centru care a incheiat in ultimii ani numeroase contracte cu Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca. „In vara anului trecut am fost chemata la DNA pentru a fi audiata ca martor.

Au fost chemati numerosi profesori de la liceele Traian si Metalurgic si tin minte ca audierile le-a facut un inspector. Ne-a intrebat daca am lucrat vreodata la centrul de pregatire «Social Trade», pentru ca figuram pe statele de plata cu salarii destul de mari, in jur de patru milioane si ceva.

Nici unul dintre profesorii audiati nu lucrasera acolo, iar semnaturile noastre de pe statele de plata erau false. Nu stiu cum s-a putut intampla una ca asta si nu stiu cine a stiut si s-a folosit de identitatea noastra. Noi o banuiam pe Aura Bumbaru, pentru ca a mai lucrat la noi in liceu ca profesoara de fizica si acum lucreaza la acel centru, dar este doar o banuiala…

De fosta directoare de la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca nu se pomenea nimic. Oricum audierile au fost facute in secret”, ne-a declarat Lucia Marangoci, una dintre profesorele de la Liceul Traian, care a fost chemata la audieri de procurorii DNA.

Angajatii AJOFM lucrau si la „Social Trade”

Desi contractele incheiate in guvernarea trecuta de Agentia de Ocupare a Fortei de Munca si Centrul de pregatire „Social Trade” au fost destul de suspecte, conducerea centrului de pregatire sustine ca nu stie nimic de dosarul de cercetare in care este implicata si fosta sefa a Fortelor de Munca. „Nu stiu absolut nimic despre ceea ce spuneti ca s-a intamplat in vara lui 2004.

Am auzit ca ar fi existat niste neintelegeri dar mai multe chiar nu stiu. Centrul nostru a colaborat dintotdeauna cu AJOFM si acum avem un contract cu ei. Noi suntem pe locul 1 in tara in topul centrelor de formare profesionala. Iar despre doamna Cristoloveanu am inteles ca a fost o comanda politica. Nu stiu nimic despre profesori care figurau ca angajati la noi, dar fara sa lucreze aici.

Nu cred ca a existat asa ceva”, ne-a declarat sambata directorul economic al „Social Trade”, Aura Bumbaru.

AJOFM si Social Trade au si acum un contract de colaborare, dar actualul director al AJOFM Galati, Victoria Movileanu a afirmat ca la ultimele controale care s-au facut nu au mai existat probleme. „Ultimul contract a fost in regula. Totusi, in anii precedenti au existat si multi angajati de aici, de la AJOFM, care au lucrat la Social Trade.

Salariile noastre sunt mici si doreau sa mai castige un ban in plus… Nu stiu ce s-a intamplat atunci dar acum am interzis tuturor angajatilor sa mai lucreze la aceste centre de formare profesionala. Daca vor bani mai multi sa mearga sa predea in invatamantul de stat cu ore suplimentare”, a afirmat saptamana trecuta directorul Victoria Movileanu.

Pe de alta parte, mai multi angajati de la AJOFM ne-au declarat zilele trecute ca scandalul iscat pe marginea contractelor incheiate in trecut intre AJOFM si Social Trade nu ar fi ajuns probabil la Parchet daca sefii celor doua institutii s-ar fi inteles si dupa parafarea contractelor. „Am auzit ca Manon si cei de la conducerea Social Trade nu s-au mai inteles pe parcurs.

Nu stiu daca banii au fost la mijloc sau nu” , ne-a declarat un angajat al AJOFM.

„Nu m-a chemat nici un procuror la audieri”

Cu tot scandalul iscat pe urma intelegerii dintre AJOFM si Social Trade, cercetarile nu au fost finalizate nici in ziua de azi. Departamentul condus de procurorul sef, Cezarina Bamboi, a pasat dosarul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati. Iar aceasta institutie, careia numerosi judecatori i-au atribuit un renume trtist, nu pare sa fi miscat un deget pentru a finaliza cercetarile.

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Galati refuza sa discute despre dosarul care zace de ceva timp si in care nu s-a luat nici o decizie.

Procurorul sef al acestui parchet, Didina Danaila, ne-a comunicat saptamana trecuta ca informatiile solicitate de noi, ce au legatura cu dosarul in care este implicat vicepresedintele PSD (respectiv motivele pentru care este cercetata Emilia Cristoloveanu) sunt exceptate de la accesul liber al informatiilor publice.

Vicepresedintele PSD Galati, Emilia Manon Cristoloveanu, a afirmat la randul ei ca nu stie de nici un dosar de cercetare pe numele ei si a adaugat ca pana acum nu a fost chemata niciodata la audieri de DNA, respectiv de Parchetul de pe langa Tribunalul Galati. „Nu m-a invitat nimeni la audieri pana acum. E posibil sa existe un dosar dar nu stiu care sunt cauzele.

Chiar si un articol scris de dvs. poate determina DNA sa inceapa o serie de cercetari preliminare. Chiar nu stiu nimic, nici de acordul cu «Social Trade»”, ne-a declarat Emilia Cristoloveanu.

Alt dosar greu ingropat de DNA

Serviciul teritrorial Anticoruptie a devenit, alaturi de Parchetul de pe langa Tribunalul Galati, un fel de cimitir al dosarelor grele. In sensul ca cele doua institutii au inceput in ultimii ani cercetarea mai multor persoane cu influenta pe scena politica si economica a orasului, dar foarte putine dintre aceste dosare au fost finalizate.

Arhiconoscut este cazul presedintelui Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca, care s-a procopsit cu un dosar la DNA tot in campania electorala din 2004, cand PSD i-a adus mai multe acuzatii intr-o conferinta de presa.

Procurorul sef al DNA Galati, Cezarina Bamboi (fost prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Galati), a anuntat atunci presa ca a inceput cercetarile intr-un dosar in care este implicat Durbaca, dar dupa ce el a devenit presedinte al CJ, purtatorul de cuvant al DNA, Alina Tonigaru, ne-a comunicat ca dosarul respectiv a fost pasat Parchetului de pe langa Tribunal, respectiv

Judecatorie. Durbaca sustine ca nici un procuror nu l-a chemat pana acum la audieri.

Clanul Cristoloveanu se tine bine

Sotia sefa la PSD, sotul consilier local. Fostul director al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Emilia Manon Cristoloveanu, s-a descurcat destul de bine si dupa ce partidul din care ea face parte a pierdut alegerile.

Dupa ce a fost schimbata din functia de director al Fortelor de Munca, Cristoloveanu a fost aleasa vicepresedinte al PSD Galati (fiind astfel rasplatita pentru munca pe care a depus-o in campania electorala din 2004) si a reusit sa obtina si un post de sef de cabinet la biroul unui parlamentar galatean.

Recent ea a fost promovata de conducerea partidului si ca presedinte al Organizatiei Femeilor Social Democrate (in locul fostului deputat Lucia Lepadatu). Sotul Emiliei Cristoloveanu, Ovidiu Cristoloveanu, a reusit si el sa se mentina pe linia de plutire dupa ce PSD a pierdut controlul administratiei publice locale.

Ovidiu Cristoloveanu a fost director tehnic la Administratia Fluviala a Dunarii de Jos pe vremea cand aceasta institutie a incheiat mai multe contracte paguboase cu statul roman (printre ele si celebrul contract „Rostock” in valoare de 5 milioane de dolari) iar dupa alegeri a devenit consilier local PSD.

Inca o ancheta legata cu fire de PSD: Paradisul financiar „Master”, verificat de DNA

De un an de zile, procurorii acestui serviciu tot verifica finantarile europene, care au transformat restaurantul „Master” intr-unul dintre cele mai luxoase localuri din Galati n Pana acum nimeni nu a ajuns la nici o concluzie.

DNA lucreaza insa acum la un dosar in care este implicat un alt nume greu. Serviciul Teritorial Anticoruptie verifica, de aproximativ un an, modul in care au fost folositi mai multi bani europeni de firma „Satco 2000″ Galati (conform informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al DNA, Alina Tonigaru).

Firma este condusa de Cornelia Pavel, cunoscuta ca fiind o apropiata a fostului presedinte al Consiliului Judetului, Dan Lilion Gogoncea (PSD).

Satco 2000 SRL a obtinut in 2002 un grant de 50.000 euro pentru modernizarea si extinderea complexului Master. La vremea aceea, restaurantul Master era deja printre cele luxoase localuri din Galati, iar proiectul, intocmit de reprezentantii firmei, a fost finantat intr-un procent ridicat de Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, Satco 2000 SRL a castigat numeroase licitatii cu bani de la stat, organizate de Consiliul Judetului pe vremea cand Dan Lilion Gogoncea (PSD) era presedintele acestei institutii.

Tot in guvernarea PSD si S.C. PAVEL MONTANA SRL, firma de care se ocupa sotul Corneliei Pavel, a obtinut un grant de la UE in valoare de 50.000 euro pentru construirea unor spatii de cazare in localitatea Lepsa, comuna Vrancea. Cornelia Pavel ne-a declarat recent ca selectia firmelor a fost corecta, iar apropiatii ei din PSD nu au ajutat-o sa obtina aceste finantari.

„PNA a stat cu ochii pe mine un an de zile sa urmareasca modul in care Satco a respectat contractul. Si nu a gasit nimic rau, pentru ca am respectat angajamenele luate in fata UE”, ne-a declarat managerul firmei.

Ca fapt divers, o mare parte dintre firmele galatene, care au accesat in anii precedenti diverse programe de cofinantare de la Uniunea Europeana, au in spate sustinatori din mediul politic. Printre castigatoare mai figureaza: SC Melcret (a obtinut in urma cu mai multi ani o finantare de la Uniunea Europeana.

Firma este reprezentata de consilierul local PSD Alexandru Teodorescu si a castigat in ultimii ani numeroase contracte cu statul roman) si SC Altexim SRL (a obtinut finantari de la Uniunea Europeana in valoare de 50.000 de euro. Societatea facea la un moment dat parte din grupul de firme „Altexim-Melcret Galati”.

Consilierul municipal, Alexandru Teodorescu a detinut pana in 2004 functia de consultant la societatea Altexim SRL),

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro