Sari direct la conținut

Alimentele ultra-procesate de tip ready meal – precum sendvișurile – și înghețata cresc riscul de infarct, atac cerebral și moarte timpurie (studii)

HotNews.ro
Alimentele ultra-procesate de tip ready meal – precum sendvișurile – și înghețata cresc riscul de infarct, atac cerebral și moarte timpurie (studii)

Oamenii care mănâncă o cantitate mare de alimente procesate de tip ready meal, de la sendvișuri, salate, cereale, până la înghețată, au un risc ridicat de a suferi un infarct, atac cerebral sau o moarte timpurie, arată două studii recente citate de Guardian.

Rezultatele, care aparțin unor echipe de cercetare separate din Franța și Spania, aduc dovezi că hrana preparată în fabrici cu ingrediente industriale au un rol important în producerea unor boli precum cancerul, obezitatea și tensiunea arterială.

În studiul French NutriSanté, cercetătorii de la Universitatea din Paris au adunat detalii cu privire la dietele și sănătatea a peste 105.000 persoane, în peste cinci ani. Cei care au consumat mai mult mâncare ”ultra-procesată” prezentau un risc mai mare de atac cerebral și infarct. Când cantitatea de mâncare ultra-procesată s-a ridicat cu 10 la sută, de exemplu de la 10 la sută la 20 la sută, riscul unor boli a crescut cu 12 la sută.

Studiul, publicat în British Medical Journal, nu dovedește că hrana ultra-procesată cauzează boli. Rezultatele sugerează că 277 de cazuri de boli cardiovasculare ar crește în fiecare an la 100.000 de consumatori de hrană ultra-procesată, versus 242 de cazuri la același număr de oameni care consumă o cantitate scăzută de alimente ultra-procesate.

Dar Mathilde Touvier, un membru al echipei franceze, a spus că există suficiente dovezi pentru autoritățile din sănătate să aplice principii precaute și să sfătuiască oamenii să reducă consumul de produse ultra-procesate.

”Publicul ar trebui să evite aceste alimente cât de mult pot”, a spus ea. ”Trebuie să ne întoarcem la diete de bază”.

Alimentele ultra-procesate tind să fie preparate din ingrediente industriale, din amestecuri de amidonuri, zahăr, grăsimi saturate cu aditivi precum conservanți, lianți, îndulcitori, arome și ”amelioratori”. În Regatul Unit, alimentele sunt atât de populare încât reprezintă jumătate din dieta națională, mai mult decât în orice țară din Europa.

În al doilea studiu, de asemenea publicat în British Medical Journal, echipa de la Univeritatea Navarra din Pamplona a monitorizat obiceiurile alimentare și sănătatea a aproximativ 20.000 de absolvenți spanioli din 1999 până în 2014. 335 de participanți au murit, în timpul studiului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro