UPDATE Cum vrea Ministerul Sănătății să rezolve crizele de medicamente: prețurile tuturor medicamentelor generice cresc, indiferent dacă lipsesc sau nu din țară / Proiectul de Ordin, publicat în dezbatere publică și retras după câteva ore
Ministerul Sănătății a publicat miercuri în dezbatere publică un proiect de Ordin de ministru ce va permite, practic, creșterea prețurilor tuturor medicamentelor generice de pe piața din România. Măsura se vrea o completare a suspendării pentru 6 luni a exportului paralel pentru 172 de citostatice și imunosupresoare, anunțată vinerea trecută, în încercarea de a rezolva crizele de medicamente din România. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, atrage atenția că noul Ordin publicat astăzi va face să crească „toate prețurile medicamentelor generice din România. Toate, indiferent că au lipsit sau nu, că sunt esențiale sau nu, că sunt ieftine sau nu. Toate!”
UPDATE: Proiectul de Ordin de ministru ce permitea creșterea prețurilor tuturor medicamentelor generice de pe piața din România, publicat miercuri în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, a fost retras de pe site miercuri după-amiază, la câteva ore de când fusese publicat.
În acest moment, până la intrarea în vigoare a Ordinului pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, prețul medicamentelor generice prezente pe piața din România trebuie să fie la maximum 65% din prețul originalului. Medicamentele generice conțin aceeași substanță activă precum produsul farmaceutic original și trebuie să păstreze aceeași formă de dozare pentru tratarea aceleiași afecțiuni precum medicamentul de referință. Genericele sunt lansate în momentul în care brevetul unui produs original a expirat.
Proiectul de Ordin de ministru publicat astăzi de Ministerul Sănătății în dezbatere publică poate fi consultat în documentul atașat.
Proiectul de Ordin privind modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, publicat astăzi în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, prevede abrogarea prevederii din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 368/2017, conform căruia prețul de referință al medicamentelor generice nu poate fi mai mare de 65% din prețul medicademntului original.
- Sorina Pintea: Suspendarea exportului paralel de citostatice nu rezolvă problema, va fi completată de alte măsuri, inclusiv referitor la politica de prețuri
Măsura suspendării pentru 6 luni a exportului paralel pentru 172 de medicamente – citostatice și imunosupresoare – nu va rezolva în totalitate problema crizelor de medicamente și va fi completată și de alte măsuri, afirma ministrul Sănătății, Sorina Pintea, luni seară, într-o emisiune la Medika Tv. Sorina Pintea anunța că în perioada următoare Ministerul Sănătății urmează să pună în dezbatere publică încă o măsură complementară – un Ordin privind politica de prețuri, în condițiile în care statul român impune, în acest moment, pentru medicamente, cel mai mic preț din UE. Sorina Pintea admitea și că „trebuia de anul trecut sau din primăvară să luăm această decizie”.
„Nu, nu se rezolvă problema (prin Ordinul privind suspendarea exportului paralel – n.red.). Este o măsură temporară, care va fi dublată de alte măsuri pe care Ministerul Sănătății le va lua în perioada imediat următoare și bineînțeles că orice act normativ sau pus în transparență decizională are la bază niște studii efectuate de specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și cei din Ministerul Sănătății”, a afirmat luni seară Sorina Pintea, la Medika Tv.
„Așa cum spuneam, asta nu este o măsură care va rezolva problema. Zilele următoare sau chiar mâine va fi postat în transparență decizională un act normativ în completarea acestuia referitor la politica de prețuri”, a precizat ministrul Sănătății.
- Vlad Mixich: Vor crește toate prețurile medicamentelor generice din România, indiferent că au lipsit sau nu, că sunt esențiale sau nu, că sunt ieftine sau nu
Ordinul despre care vorbea luni seară Sorina Pintea este cel publicat astăzi, însă, potrivit experților din domeniu, nici acest act normativ nu va rezolva problema.
„Știre bombă în Sănătate: Ministerul Sănătății tocmai a publicat un ordin în urma căruia practic vor crește toate prețurile medicamentelor generice din România. Repet: toate, indiferent că au lipsit sau nu, că sunt esențiale sau nu, că sunt ieftine sau nu. TOATE!”, a scris Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după publicarea proiectului de Ordin pe site-ul Ministerului Sănătății.
Vlad Mixich adaugă că: „Nu știu dacă vă mai amintiți, dar eu îmi amintesc foarte bine cum, în 2016, Dragnea și ciomăgarii săi politici spuneau la toate televiziunile cum, dacă ei vor veni la putere, vor ieftini medicamentele în luptă cu străinii cei răi. Trei ani mai târziu, după cea mai prostească (la propriu) guvernare pe care a avut-o vreodată România și după nenumărate crize de medicamente (inclusiv pacienți morți din cauza asta) iaca: guvernul PSD crește prețurile la TOATE medicamentele generice, indiferent că sunt sau nu esențiale, că au lipsit sau nu, că sunt ieftine sau mai scumpe. Detaliu tehnic: ordinul respectiv elimină din mai toate articolele, inclusiv cele de definiție, prețul de referință generic.
Vlad Mixich atrăgea de asemenea atenția luni, într-un interviu pentru HotNews.ro, că cel puțin 54 de medicamente de pe lista de 172 de citostatice și imunosupresoare pentru care Ministerul Sănătății intenționează să suspende timp de 6 luni exportul paralel nu au fost exportate paralel, iar cauzele pentru care ele nu se găsesc în România ar putea fi cu totul altele. Potrivit lui Vlad Mixich, proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat vineri în dezbatere publică, „e foarte prost și nu va rezolva toate crizele de medicamente”.
- Exportul paralel de citostatice și imunosupresoare, suspendat timp de 6 luni
Ministerul Sănătății a decis să suspende temporar – pentru 6 luni – exportul paralel de citostatice și imunosupresoare vitale pentru pacienții bolnavi de cancer sau care au suferit un transplant și care sunt insuficiente pe piața din România, a anunțat vinerea trecută ministrul Sorina Pintea. În total, 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare nu vor mai putea fi distribuite în afara României pentru o perioadă de 6 luni, prevede un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății publicat vinerea trecută în dezbatere publică.
Motivul pentru care Ministerul Sănătății a luat această măsură este că unele firme retrag medicamentele de pe piața românească, unde acestea sunt mai ieftine, și preferă să le vândă în alte țări, pentru un preț mai bun. Sorina Pintea a precizat că măsura a fost recomandată de Agenția Națională a Medicamentului și că „vom respecta toți pașii, vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta”. Potrivit ministrului Sănătății, 12 citostatice esențiale sunt de negăsit în acest moment pe piața din România, pentru 48 de citostatice există risc mare de discontinuitate (să dispară de pe piață) în următoarele două luni, iar pentru 65 de citostatice în următoarele 3 luni.
Potrivit ministrului Sorina Pintea, Ordinul privind politica de prețuri se vrea o completare a celui privind suspendarea exportului paralel, scopul fiind rezolvarea crizelor de medicamente, mereu prezente în România în ultimii ani.