Mulți români sunt vegetarieni, așa că ei se îndreaptă către alte tipuri de alimente în perioada Sărbătorilor Pascale. Bineînțeles, cineva care este ovo-lacto-vegetarian poate mânca ou fiert și brânza.

Mancare vegetarianaFoto: Oksana Kiian | Dreamstime.com

Dr. Florin Ioan Bălănică, specializat în terapie medicală nutrițională și psihonutriție ne spunea anul trecut că vegetarienii pot face diverse feluri de mâncare.

„De exemplu drobul din ciuperci care este foarte gustos și poate să țină locul drobului tradițional”, a spus el.

• Cozonac și pască: vorbim despre brânză și aluat, deci pot fi abordate de un ovo-lacto-vegetarian.

Potrivit acestuia, o masă de sărbători a unui ovo-lacto-vegetarian poate să fie așa:

Micul dejun:

Poate să consume pasca și/sau cozonacul cu un iaurt.

La prima gustare poate să ciocnească oul și să-l consume cu muștar și legume.

Poate asocia și drobul din ciuperci.

Prânzul:

Putem să discutăm despre mâncăruri de legume, în special proteice: ciuperci, fasole verde, fasole boabe de culoare neagră.

Cina:

În partea a doua a zilei ne ducem iarăși către brânzeturi, lactate și albușul din ou. Deci nu oul în integralitatea lui.

„Dacă ne uităm în magazine, există înlocuitori pentru absolut orice variantă proteică de origine animală. Nu sunt neapărat de acord din punct de vedere nutrițional, dar există variante”, a spus dr. Florin Ioan Bălănică.

Chiar dacă este vorba despre alimente procesate, asta nu înseamnă că sunt consumate zilnic. Doar la masa de Paște.

„Am văzut la un restaurant paste cu brânză din migdale. Sunt tot felul de variante care pot fi la îndemână. În momentul în care ai o anumită alegere nutrițională, ai atât beneficii, cât și restricții”, a precizat doctorul.

El este adeptul echilibrului: un ovo-lacto-vegetarian care asociază pește și rar o proteină animală din carne de bună calitate mi se pare o variantă echilibrată.

Sursă foto: Dreamstime.com