Sari direct la conținut

SUA fac un pas major pentru reglementarea armelor de foc după trei decenii de dezbateri

HotNews.ro

Senatul american a adoptat marți un proiect de lege privind controlul armelor la o distanță de 30 de ani față de ultima decizie asemănătoare, după ce în luna mai țara tututor posibilităților a fost răvășită de atacuri armate în urma căror au murit 31 de persoane, inclusiv 19 elevi, relateză CNN și The Hill.

Senatul din SUA a făcut marți un progres semnificativ în vederea adoptării primei legi federale importante privind siguranța armelor de foc.

Senatorii democrați și republicani au votat în favoarea accelerării procesului de aprobare a legii bipartite privind folosirea armelor de foc, aşa încât aceasta va putea fi votată săptămâna aceasta în Camera Reprezentanţilor.

Măsurile care sunt incluse în proiectul de lege includ verificări mai amănunţite ale cumpărătorilor de arme care au sub 21 de ani şi finanţarea federală pentru a ajuta fiecare stat care va permite autorităţilor să confişte temporar arme deţinute de oameni consideraţi periculoşi, scrie BBC.

Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a declarat că noua legislaţie va salva vieţi.

„Această legislaţie privind siguranţa folosirii armelor reprezintă un progres şi va salva vieţi. Deşi nu include tot ceea ce vrem, această legislaţie este necesară urgent. Sunt încântat că pentru prima dată în ultimii aproape 30 de ani, Congresul a revenit pe calea adoptării unor măsuri necesare pentru combaterea violenţei”, a spus Schumer.

Legea poate preveni masacre

Republicanul John Cornyn, care a lucrat cu Chris Murphy la acest proiect de lege, a declarat că legislația are ca scop să facă ca atacuri precum cel din Uvalde „să fie mai puțin probabile, protejând în același timp al doilea amendament” al Constituției, care permite deținerea de arme de foc, relatează AFP.

Proiectul de lege nu include unele cereri ale democraților, dar prevede asigurarea unor fonduri de milioane de dolari pentru sănătatea mintală, siguranța în școli, programe de intervenție în situații de criză și stimulente pentru ca statele să includă cazierul minorilor în sistemul național de verificare a antecedentelor penale.

Din punct de vedere procedural, legea mai are de trecut o serie de obstacole în Senat, dar are sprijinul liderului minorității din Senat, Mitch McConnell, iar votul de marți a atras mai mult decât cele 10 voturi republicane minime necesare.

Ar putea trece de Senat până la sfârșitul săptămânii, a declarat liderul majorității senatoriale Chuck Schumer, iar apoi ar urma să ajungă în Camera Deputaților.

Măsurile lui Biden lipsesc din proiectul de lege

Dacă va fi adoptată, ar reprezenta cea mai importantă legea care reglementează armele de foc în SUA de la interdicția de 10 ani a armelor de asalt din 1994, care a expirat – deși nu interzice nicio armă și este departe de ceea ce democrații și sondajele arată că majoritatea americanilor doresc să vadă.

Inițiativa a fost lansată după masacrul de la Uvalde, care a ucis 21 de persoane, dintre care 19 copii, într-o școală din Texas, la sfârșitul lunii mai, și masacrul de la Buffalo, în statul New York, în care 10 persoane de culoare au fost ucise într-un supermarket la mijlocul lunii mai.

Președintele american Joe Biden și-a arătat public sprijinul pentru schimbarea legislației privind armele, enumerând măsuri pe care dorește să le vadă adoptate, dar care lipsesc din acordul dintre senatori.

Printre acestea se numără interzicerea puștilor de asalt și a încărcătoarelor de mare capacitate, verificarea antecedentelor pentru toți cumpărătorii de arme de foc – nu doar pentru cei sub 21 de ani – și prevederea care obligă americanii să-și țină armele de foc închise sub cheie, mai amintește AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro