Sari direct la conținut

Suspiciuni de intelegeri secrete in sectorul petrolier al UE

HotNews.ro

Comisia Europeana a procedat marti la inspectii-surpriza in mai multe intreprinderi prezente in sectorul serviciilor petroliere si al biocarburantilor pe care le suspecteaza de intelegeri secrete. Potrivit AFP, citat de Agerpres, sunt vizate grupul petrolier norvegian Statoil si grupurile britanice Shell si BP, care au admis – separat – ca au fost supuse inspectiilor. Ele s-au angajat sa coopereze cu autoritatile competente.

Inspectiile au avut loc marti in doua state membre ale UE, a indicat Comisia care, potrivit cutumei, nu a dezvaluit nici numele tarilor, nici pe cele ale intreprinderilor vizate.

La cererea sa, o inspectie a fost realizata si intr-o tara din Spatiul economic european de o autoritate de supraveghere europeana, a continuat Comisia. Spatiul economic european grupeaza cele 27 de state ale UE, la care se adauga Islanda, Norvegia si Liechtenstein. In acest caz, este vorba despre Norvegia cu grupul Statoil, precizeaza AFP.

Supraveghind concurenta in Europa, Comisia Europeana se teme ca intreprinderile respective sa nu se fi inteles pentru a furniza date false unei institutii responsabile de fixarea preturilor, Platts, cu scopul de a manipula preturile publice pentru unele produse petroliere si biocarburanti. Aceste fapte ar putea data din 2002, a precizat Statoil intr-un comunicat.

Pe de alta parte, Comisia se teme ca aceste intreprinderi sa nu impiedice unii concurenti sa participle la procesul de evaluare a preturilor.

Daca faptele se confirma, ele contravin regulilor europene in domeniul concurentei, care sanctioneaza intelegerile si abuzurile de pe pozitie dominanta, aminteste Comisia.

Grupul Platts este unul dintre principalii furnizori mondiali de informatii in materie de energie, produse petrochimice si metale. El da informatii in special despre preturile in aceste sectoare. Solicitat de AFP, Platts si-a exprimat ‘cooperarea deplina cu Comisia Europeana’

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro