Sari direct la conținut

Tariceanu, dezamagit de atitudinea lui Voronin

HotNews.ro

Premierul Tariceanu s-a declarat, vineri, „deceptionat” de atitudinea Guvernului de la Chisinau si a presedintelui Vladimir Voronin fata de Romania, relateaza NewsIn.

Tariceanu a subliniat insa ca din partea tarii noastre „va exista permanent o disponibilitate pentru a ajuta Moldova”.

Referindu-se la cazul celor doi diplomati romani expulzati de autoritatile de la Chisinau, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, premierul a afirmat ca atitudinea oficialilor moldoveni nu este „in spiritul politicilor pe care Romania le-a adresat Moldovei”.

„Cred ca Guvernul si presedintele Moldovei nu au viziunea necesara pentru a intelege modul cum o tara precum Moldova trebuie sa-si cladeasca drumul spre Uniunea Europeana”, a mai spus Tariceanu. „Din partea Romaniei va exista permanent o disponibilitate pentru a ajuta Moldova pentru a ajunge intr-o zi sa poata adera la structurile UE indeplinind criteriile necesare de aderare”, a adaugat el.

„Eu sunt deceptionat de aceasta atitudine dar sper ca pe viitor sa nu se mai repete”, a adugat seful Executivului.

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau a anuntat miercuri ca doi diplomati ai Ambasadei Romaniei au fost declarati persona non grata. Autoritatile moldovene si-au motivat decizia prin „incompatibilitatea activitatii acestora cu statutul diplomatic detinut” si au invocat articolul 9 din Conventia de la Viena din 1961 privind relatiile diplomatice. Potrivit acestei conventii, partea moldoveana nu are obligatia de a motiva decizia de expulzare.

Chisinaul acuza Bucurestiul ca ar dezinforma in privinta motivelor nesemnarii tratatelor bilaterale

Intre timp, Chisinaul acuza Bucurestiul ca ar dezinforma in privinta motivelor nesemnarii tratatelor bilaterale. Mnisterul de Externe de la Chisinau sustine ca a propus o formula diplomatica acceptabila pentru ambele parti si ca motivul pentru care nu a semnat pana acum nu este, asa cum pretinde Romania, unul lingvistic.

Chisinaul precizeaza ca formula legata de denumirea limbilor in care urmeaza a fi semnate cele doua tratate nu a constituit niciodata, in opinia partii moldovenesti, o problema insurmontabila. Acest punct de vedere are loc in contextul crizei privind relatiile Bucuresti-Chisinau, dupa ce doi diplomati romani au fost expulzati de autoritatile de la Chisinau si au revenit ieri in tara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro