Sari direct la conținut

Traian Băsescu avertizează: „Fără sprijinul SUA, Ucraina va capitula. Problema e că urmăm noi”

HotNews.ro
Traian Băsescu avertizează: „Fără sprijinul SUA, Ucraina va capitula. Problema e că urmăm noi”
Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, participa la o discutie privind parcursul european al Republicii Moldova, in Chisinau, 28 mai 2024. FOTO: Inquam Photos / Elena Covalenco

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat luni seară că, în cazul în care SUA vor opri sprijinul pentru Ucraina, „nu va mai putea fi vorba de un acord de pace, ci de capitularea” Kievului în fața Rusiei. El a atras atenția, însă, că după acest moment „urmăm noi”.

„Cred că domnul preşedinte (Donald) Trump e puţin cam nervos. Deci ar trebui să fie mai calm, aşa, că lumea asta nu are numai viziuni care-i sunt proprii domnului preşedinte Trump, ci sunt şi alte viziuni, alte soluţii. (…) Zelenski, peste tot pe unde poate, îşi cere iertare, spune că domnul Trump e cel mai frumos, cel mai deştept, spune că e gata să semneze acordul ăsta pentru minerale, deci nu înţeleg de ce se termină răbdarea la domnul preşedinte Trump. Ar trebui să-l cheme pe Zelenski să-i spună «Stai jos, semnează!», «Am semnat», «Ieşi afară!»?”, a afirmat Traian Băsescu, într-o intervenție telefonică la B1 TV, potrivit News.ro.

Întrebat dacă e alarmistă sau realistă declaraţia ministrului de Externe francez, care afirma că riscul de război nu a fost niciodată atât de ridicat, Băsescu a arătat că „Rusia a fost dintotdeauna un risc pentru pacea Europei”.

„Eu, ca om politic, spun asta de 20 de ani. Am spus-o zece ani cât am fost preşedinte, o spun şi după: Rusia e un risc pentru pacea Europei, a fost dintotdeauna, şi faptul că s-a mers pe o politică de descurajare, prin prezenţa sistemelor militare şi către Flancul Estic, şi aici mă refer în primul rând la armata americană, a putut fi menţinută pacea”, a declarat fostul șef de stat.

„Suntem neputincioşi, trebuie să recunoaştem, din punct de vedere al capacităţii de a sprijini corespunzător Ucraina. Şi, dacă vreţi să fiu foarte sincer, cred că dacă se opreşte ajutorul american pentru Ucraina, nu va mai putea fi vorba de un acord de pace, ci de capitulare. Şi asta când vor vrea ruşii”, a afirmat Băsescu.

Mesaj pentru politicienii români: „Nu vă apără americanii, băieți!”

Fostul președinte a adăugat că Donald Trump are opţinea de a lăsa Ucraina să capituleze. Dacă se va întâmpla acest lucru, Băsescu a avertizat că „urmăm noi”.

„Sigur, este o opţiune pe care domnul preşedinte Trump o are, să lase Ucraina să capituleze, pentru că, oricât s-ar strânge liderii UE, ei nu au capacitatea să sprijine cu tehnică de luptă Ucraina, aşa fel încât aceasta să poată crea condiţiile unui acord de pace. Fără sprijinul SUA, va fi vorba de o capitulare. Dacă ăsta e obiectivul, el se atinge. Problema e că, după înfrângerea Ucrainei, urmăm noi”, a spus fostul șef de stat.

„Deci, aici trebuie să fim foarte clari. Eu îi văd pe sprinţarii oameni politici români, care mă judecau când înfiinţam cu SUA baza de la Deveselu, de la Kogălniceanu, Cincu, Turda, acum spun «avem scutul antirachetă, ne apără americanii!». Nu vă apără, băieţi! Trebuie să ştiţi că acest scut antirachetă se autodistruge dacă nevoile strategice ale SUA asta vor cere. Deci, nu va pleca de acolo nicio rachetă dacă asta decide preşedintele SUA. Deci, suntem într-o situaţie extrem de dificilă, de risc”, a adăugat Băsescu.

Precizând că Trump „vine și pleacă”, fostul președinte a insistat că SUA „rămân și trebuie să fie partenerul nostru pentru totdeauna”.

Zelenski insistă că dorește ca războiul să se încheie „cât mai repede posibil”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat luni că dorește ca războiul cu Rusia să se încheie „cât mai curând posibil”, declarație făcută pe fondul tensiunilor cu omologul său american Donald Trump, care îl acuză că „nu dorește pacea”, notează AFP și Agerpres.

„Este foarte important că încercăm să facem diplomația noastră cu adevărat substanțială pentru a pune capăt acestui război cât mai curând posibil”, a scris Zelenski, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.

„Ucraina, Europa, Statele Unite: numai împreună vom putea restabili securitatea pentru toate popoarele noastre și este cu adevărat posibil”, a adăugat el, într-un alt mesaj postat pe X.

Președintele ucrainean a estimat, de asemenea, că orice încetare a focului în Ucraina ar fi sortită eșecului dacă nu există „garanții de securitate” pentru a evita o reluare a ostilităților.

„Ar fi un eșec pentru toată lumea dacă Ucraina este forțată la o încetare a focului fără garanții serioase de securitate”, a declarat el în fața presei la Londra, în noaptea de duminică spre luni.

Volodimir Zelenski a participat duminică, la Londra, la o reuniune cu aliații Ucrainei, la două zile după disputa de la Casa Abă cu Donald Trump.

Washingtonul, care a declanșat negocieri cu Rusia fără a asocia nici Ucraina, nici Europa, îi reproșează liderului ucrainean că nu acceptă o încetare a focului necondiționată.

Trump: Zelenski „ar trebui să fie mai recunoscător”

Anterior în cursul zilei de luni, Trump a afirmat că Zelenski „ar trebui să fie mai recunoscător”, subliniind că acordul privind mineralele ucrainene poate fi încă încheiat.

Trump a afirmat că nu a discutat încă despre o încetare a ajutorului militar al SUA pentru Ucraina.

Președintele american a avertizat luni, într-un mesaj publicat pe rețeaua sa de socializare, Truth Social, că „America nu va mai tolera asta prea mult timp”, referindu-se la poziția lui Volodimir Zelenski privind o încetare a ostilităților în Ucraina, notează AFP și Reuters.

Comentând un articol al agenției Associated Press cu titlul „Zelenski susține că sfârșitul războiului din Ucraina este «foarte, foarte departe»”, președintele american a scris: „Este cel mai prost lucru pe care putea să-l spună și America nu va mai tolera asta prea mult timp”.

Vineri, Trump a avut o ciocnire publică cu Zelenski în Biroul Oval al Casei Albe, înainte de ceea ce ar fi trebuit să fie ceremoniea de semnare a acordului privind resursele naturale ale Ucrainei.

Acordul nu a mai fost semnat, după ce Trump și vicepreședintele său J. D. Vance au avut un schimb de replici deloc cordial cu liderul străin în vizită la Casa Albă, pe care l-au acuzat că nu arată recunoștință SUA pentru ajutorul militar acordat Ucrainei și că este lipsit de respect față de Statele Unite.

INTERVIURILE HotNews.ro