Trump sfidează tumultul pieței și continuă războiul comercial. Astăzi intră în vigoare noile taxe vamale

Donald Trump a zguduit din nou piețele marți, piețele reacționând imediat la planul său de impunere de taxe vamale agresive pentru cei mai mari parteneri comerciali ai Americii.
Președintele nu a reușit să calmeze nervii traderilor cu doar câteva ore înainte ca taxele să intre în vigoare din UE până în China, ducând lumea într-un plin război comercial, scrie Financial Times.
Oficiali de la Casa Albă, inclusiv secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, au încercat marți să discute despre posibile negocieri cu Coreea de Sud, Japonia și alte țări – un mesaj care a dat speranță investitorilor că Trump și-ar putea atenua poziția după presiunile aliaților miliardari, ai partenerilor comerciali și a republicanilor din Congres.
Dar orice răsuflare de ușurare a fost de scurtă durată, deoarece a devenit clar că Trump își continuă planul de a descărca arsenalul de tarife împotriva partenerilor comerciali, deschizând o nouă eră a conflictului comercial global.
Noul atac al tarifelor lui Trump va include taxe suplimentare asupra Chinei, în ciuda avertismentului Beijingului că va „lupta până la capăt” într-un conflict comercial în dezvoltare rapidă.
Tariful suplimentar de 50% al SUA asupra Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii, ar intra în vigoare miercuri la 12.01, ora de est (ora 19 ora României), potrivit secretarului de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt.
„Toată lumea continuă să spere, continuă să aștepte o relaxare a tarifelor”, a spus Peter Tchir, șeful de strategie macro la Academy Securities. „Dar SUA tocmai a aplicat tarife suplimentare Chinei. Ne pierdem încet optimismul că aceasta este o tactică de negociere.”
Indicele de referință S&P 500 a crescut cu până la 4,1% la începutul sesiunii de tranzacționare, dar a încheiat cu o pierdere de 1,6% după declarațiile lui Leavitt – marcând a patra zi consecutivă de turbulențe intense în acțiunile de pe Wall Street. Apple, care este puternic expusă Chinei prin lanțurile sale de aprovizionare, a scăzut cu peste 8% doar în această săptămână.
Piața bondurilor de trezorerie americane a fost, de asemenea, supusă unei presiuni crescânde de vânzare în ultimele două zile, ducând la creșterea costurilor de împrumut pe termen lung, deoarece volatilitatea determină fondurile speculative să reducă riscul.
Goldman Sachs, într-o notă adresată clienților, notează că „estimările noastre privind „șocurile” pieței, sunt în concordanță cu o retrogradare semnificativă a creșterii economiei SUA”.
Taxele suplimentare asupra Chinei înseamnă că exporturile sale către SUA se vor confrunta cu taxe vamale de peste 104% – un nivel care va fi văzut ca o provocare de către Beijing, care își va devaloriza yuanul pentru a face exporturile mai competitive.
Pe lângă noile taxe din China, SUA vor impune de miercuri taxe pentru aproape toate celelalte importuri.
Piețele petroliere au scăzut, de asemenea, ca reacție la așteptările privind o încetinire bruscă a comerțului global, iar indicele WTI de referință se tranzacționa marți sub 60 de dolari.
Hotărârea președintelui SUA de a continua politicile sale ultraprotecționiste a atras o reacție acerbă din partea Wall Street, liderilor de afaceri și a unor parlamentari republicani.
Războiul comercial care se profilează și perturbarea economică au deschis, de asemenea, diviziuni în propriul cerc al lui Trump. În timp ce Bessent și-a descris luni planul de a lansa discuții cu Japonia asupra unui nou acord comercial, țarul comercial al lui Trump, Peter Navarro, a scris în Financial Times că poziția președintelui „nu a fost o negociere”.
Marți, Elon Musk, miliardarul de tehnologie și consilierul lui Trump, l-a atacat pe Navarro spunând că este un „prost” și că e „mai prost decât un sac de cărămizi”, după ce Navarro a sugerat că opoziția șefului Tesla față de tarife exprimă un interes personal al lui Musk.