Sari direct la conținut

UE: Consiliul SUA-UE pentru Tehnologie şi Comerţ va oferi Europei o influenţă mai mare şi un set de standarde pentru secolul 21

HotNews.ro
Consiliul European, Foto: Martin Bertrand / Alamy / Alamy / Profimedia
Consiliul European, Foto: Martin Bertrand / Alamy / Alamy / Profimedia

Consiliul SUA-UE pentru Tehnologie şi Comerţ (TTC) va oferi Europei o influenţă mai mare şi un set de standarde şi de reglementări corespunzătoare pentru secolul 21, au declarat comisarii pentru comerţ şi domeniul digital, care au scos în evidenţă îngrijorările globale legate de puterea tot mai mare a Chinei, transmit Reuters și news.ro. Comentariile făcute de Valdis Dombrovskis şi Margrethe Vestager au avut loc înainte de prima reuniune a TTC, programată miercuri şi pe fondul neînţelegerilor SUA şi UE cu China în domenii de la comerţ şi apărare şi până la tehnologie şi drepturile omului.

„Există o adevărată importanţă strategică şi geopolitică pentru această nouă platformă, ca modalitate de stabilire a standardelor şi regulilor pentru secolul 21. Deci, avem nevoie de acest Consiliu pentru a ne amplifica statutul”, a declarat Dombrovskis reporterilor.

Comisarul a insistat, totuşi, că platforma nu este îndreptată împotriva niciunei ţări.

„TTC nu se referă la nicio ţară terţă specifică, este vorba despre cooperare şi coordonare pe o serie de domenii politice între Statele Unite şi UE”, a spus el.

Cele 10 grupuri de lucru ale Consiliului se vor concentra asupra standardelor tehnologice, tehnologiei ecologice, securităţii lanţului de aprovizionare, guvernanţei datelor, controalelor exporturilor, examinării investiţiilor şi problemelor comerciale globale, printre altele.

Toate aceste domenii sunt esenţiale pentru UE, a spus Vestager.

”Ceea ce am realizat este un pachet care acoperă, cred, atât interese ofensive, cât şi interese defensive”, a declarat ea reporterilor.

Dombrovskis a declarat că furia franceză faţă de decizia Australiei de a renunţa la un acord de 40 de miliarde de dolari pentru un contract cu Statele Unite şi Marea Britanie nu ar trebui să devieze UE de la interesele sale pe termen lung.

„Suntem aliaţi, parteneri şi prieteni şi da, prietenii pot face greşeli din când în când şi am văzut acest lucru în ultimele săptămâni, dar ştiam că această problemă nu ar trebui să ne împiedice judecata cu privire la alianţele noastre strategice”, a spus el.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo, şi reprezentanta pentru Comerţ, Katherine Tai, vor fi co-preşedinţii întâlnirii cu Dombrovskis şi Vestager. UE speră să organizeze o a doua întâlnire în primăvara anului viitor în Belgia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro