Donald Trump a făcut anunțul oficial privind viitorul TikTok în SUA. Președintele va emite luni un ordin executiv care va permite aplicației să funcționeze

Președintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, a anunțat duminica aceasta că va emite un ordin executiv luni, când își va prelua mandatul, care va permite aplicației TikTok să fie operațională, adăugând totodată că ar dori ca Statele Unite să dețină o participație de 50% într-o societate mixtă, informează Reuters și AFP.
TikTok, care este deținută de firma chineză ByteDance, a încetat duminică să mai funcționeze pentru cei 170 de milioane de utilizatori americani ai săi, după ce a intrat în vigoare legea care interzice continuarea funcționării aplicației din cauza temerilor că datele americanilor ar putea fi utilizate în mod abuziv de către oficialii chinezi.
Trump a declarat că va „prelungi perioada de timp înainte ca interdicțiile din lege să intre în vigoare, astfel încât să putem încheia o înțelegere pentru a ne proteja securitatea națională”.
„Mi-ar plăcea ca Statele Unite să aibă o participație de 50% într-o companie comună. Făcând acest lucru, salvăm TikTok, îl păstrăm în mâini bune și îi permitem să rămână activ”, a scris el, într-un mesaj publicat pe rețeaua sa de socializare, Truth Social.
Trump a precizat că ordinul executiv va specifica faptul că nu va exista nicio răspundere pentru companiile care au ajutat TikTok să rămână funcțională înainte ca ordinul său să intre în vigoare.
Mai devreme în cursul zilei de duminică, președintele ales a lansat apelul „SALVAȚI TIKTOK!”, într-un scurt mesaj postat pe rețeaua sa de socializare, Truth Social.
Noul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, Mike Waltz, a declarat pentru CNN că președintele ales depune eforturi pentru a „salva TikTok” și nu exclude varianta ca ByteDance să continue să dețină aplicația, variantă cuplată cu introducerea unor „firewall-uri care să asigure că datele sunt protejate aici, pe teritoriul SUA”, mai scrie duminică Reuters.
Președintele democrat în exercițiu Joe Biden a promulgat în aprilie legea care obligă TikTok să taie toate legăturile cu compania-mamă chineză ByteDance până pe 19 ianuarie, respectiv să vândă aplicația pentru SUA unui cumpărător agreat de administrația americană, în caz contrar sancțiunea fiind eliminarea TikTok din magazinele de aplicații pentru smartphone-uri în SUA.
Compania ByteDance a refuzat să se conformeze acestei legi, pe care a atacat-o în justiție, dar Curtea Supremă a SUA i-a respins vineri contestația.
Totuși, administrația președintelui Biden a transmis pe final de mandat că nu va impune aplicarea acelei legi și că va lăsa viitoarea administrație republicană să decidă ce va întâmpla cu TikTok în SUA.
Cu toate acestea, compania chineză a decis ca, în lipsa unei declarații clare din partea administrației Biden, să întrerupă TikTok în SUA începând de sâmbătă seară, iar în prezent rețeaua de socializare nu mai poate fi accesată pe teritoriul american, utilizatorii fiind înștiințați asupra acestei situații printr-un mesaj postat în deschiderea aplicației.
Donald Trump, care-şi preia luni mandatul, a afirmat sâmbătă că va oferi „foarte probabil” TikTok un răgaz de 90 de zile, timp în care prevederile legii promulgate de Biden vor fi suspendate, promisiune înscrisă de TikTok în mesajul postat în aplicaţie destinat utilizatorilor săi.
„O lege care interzice TikTok a fost promulgată în SUA. Din păcate, asta înseamnă că nu puteți folosi TikTok pentru moment. Suntem norocoși că președintele Trump a indicat că va lucra cu noi la o soluție pentru a restabili TikTok după ce își va prelua mandatul. Vă rugăm să rămâneți pe recepție”, scrie în mesajul transmis utilizatorilor TikTok, aplicație care a dispărut din magazinele de aplicații ale Apple și Google la sfârșitul zilei de sâmbătă.
Chiar dacă este temporară, închiderea fără precedent a TikTok va avea un impact amplu asupra relațiilor dintre SUA și China, asupra politicii americane, asupra pieței de social media și asupra milioanelor de americani care depind de aplicație din punct de vedere economic și cultural, notează Reuters.
Statele Unite nu au interzis niciodată o platformă majoră de social media. Legea adoptată cu o majoritate covârșitoare de Congres conferă viitoarei administrații Trump o autoritate vastă de a interzice sau de a solicita vânzarea altor aplicații deținute de chinezi.
Alte aplicații deținute de ByteDance, inclusiv aplicația de editare video CapCut și aplicația de lifestyle Lemon8, erau, de asemenea, offline și indisponibile în magazinele de aplicații din SUA la sfârșitul zilei de sâmbătă.
Nu este clar dacă vreun utilizator din SUA a mai putut accesa aplicația, dar aceasta nu mai funcționa duminică pentru mulți utilizatori, iar persoanele care încercau să o acceseze, prin intermediul unei aplicații web, au primit același mesaj conform căruia TikTok nu mai funcționează.