Sari direct la conținut

Un nou indicator de performanță. Cum influențează starea de bine a angajaților productivitatea companiilor și economia

Un nou indicator de performanță. Cum influențează starea de bine a angajaților productivitatea companiilor și economia
Abonamentul LevelUp, destinat IMM-urilor, oferă, pe lângă acces la sala de fitness, soluții complete de servicii medicale, de lifestyle și de prevenție. Foto: Shutterstock

În ultimii ani, conceptul de sănătate holistică a devenit din ce în ce mai important, atât pentru angajați, cât și pentru companii. Cercetări recente în domeniul resurselor umane au scos la iveală legătură dintre starea de bine a membrilor echipei și principalii indicatori de productivitate. În acest context, mulți angajatori caută astăzi să găsească un echilibru între îndeplinirea targeturilor și adaptarea la nevoile angajaților în ceea ce privește sănătatea, nu doar fizică, ci și emoțională.

Preocuparea companiilor și angajaților pentru sănătate a crescut tot mai mult, iar tendința continuă să fie reprezentativă pentru piața muncii și în 2025. Un rol important în această ecuație îl joacă prevenția, în condițiile în care multe dintre afecțiunile de care suferă populația la nivel european ar putea fi eliminate prin măsuri incipiente. Spre exemplu, aproape un sfert din decesele înregistrate în 2021 în UE (nu mai puțin de 1,26 de milioane) puteau fi evitate, arată un raport al Comisiei Europene. Dintre acestea, peste 860.000 de decese ar fi putut fi evitate printr-o prevenție primară eficientă sau prin alte măsuri de sănătate publică. Cifrele evidențiază atât necesitatea îmbunătățirii sistemului de sănătate publică, cât și necesitatea reducerii presiunii asupra acestuia.

Obiceiul care îți crește speranța de viață

Încurajarea unor rutine sănătoase are, la rându-i, un impact major. Activitatea fizică regulată poate reduce semnificativ rata mortalității cauzată de bolile cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de deces în țările din UE, inclusiv România. Activitatea fizică insuficientă a contribuit la producerea a 64.000 de decese în UE la nivelul anului 2021, arată datele Comisiei Europene.

În România, aproximativ 40% dintre adulți sunt insuficient de activi din punct de vedere fizic, ceea ce contribuie la creșterea incidenței bolilor de inimă, a diabetului și a obezității. Activitatea fizică regulată poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu 30-40% și poate preveni până la 50% din cazurile de diabet tip 2, conform estimărilor prezentate într-un comunicat MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România. De asemenea, poate reduce riscul de depresie cu 20-30% și îmbunătățește starea mentală.

Citește continuarea articolului pe Panorama

Articol susținut de MedLife