UPDATE Leonard Orban a fost respins de Comisia de control bugetar din PE pentru Curtea Europeana de Audit. Bodu: Guvernul incalca Tratatul UE propunandu-l pe Orban
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit aviz negativ, miercuri seara, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeana de Audit, el primit 14 voturi „impotriva” si 12 voturi „pentru”, informeaza Mediafax.
Europarlamentarii Partidului Social Democrat (PSD) condamna delegatia PDL din Parlamentul European ”pentru sabotarea alegerii lui Leonard Orban pentru un post la Curtea Europeana de Conturi”, informeaza Agerpres. Intr-un comunicat transmis presei, PSD sustine ca delegatia PDL din Parlamentul European a mobilizat Partidul Popular European pentru a vota impotriva alegerii lui Leonard Orban ca reprezentant al Romaniei la Curtea Europeana de Conturi.
”Este inadmisibil ca un om cu experienta si profesionalismul care il caracterizeaza pe Leonard Orban sa fie impiedicat sa ocupe acest post in numele Romaniei. (…) Europarlamentarii PDL au obligatia sa vina acum in fata romanilor si sa explice de ce au ales sa saboteze alegerea unui compatriot, a unui foarte bun specialist, care a dovedit cu nenumarate ocazii ca nu este sclavul intereselor politice, in cadrul unei institutii importante a UE. Trebuie sa explice de ce au vaduvit Romania de obtinerea acestui prestigiu”, declara PSD.
Partidul Social Democrat considera ca toti eurodeputatii PDL ar trebui sa-si dea demisia din PE.
Catalin Ivan, liderul delegatiei de europarlamentari ai PSD si membru al Comisiei respective, a declarat pentru Mediafax ca grupurile socialist si liberal au votat favorabil lui Orban, insa voturile impotriva au venit din partea popularilor europeni, printre acestia numarandu-se si unii europarlamentari romani de la PDL.
Ivan i-a indicat pe Monica Macovei, membrul al acestei Comisii a PE, insa si pe Elena Basescu, Sebastian Bodu si Traian Ungureanu, care ar fi fost „mobilizati de Macovei” sa vina sa voteze impotriva lui Orban. „Pe mine m-au mintit chiar in timpul votului ca vor vota pentru, voturile arata clar insa ca au votat impotriva”, a declarat Ivan.
Catalin Ivan a aratat ca votul negativ al popularilor europeni a fost cu atat atat mai inexplicabil cu cat „audierile au decurs foarte bine, iar Orban a raspuns foarte bine la intrebari”.
La solicitarea HotNews.ro, Monica Macovei a precizat ca nu raspunde speculatiilor lui Catalin Ivan.
De altfel, Ines Ayala Sender, raportorul proiectului de raport pentru numirea lui Leonard Orban la Curtea Europeana de Conturi, propusese un aviz favorabil, ulterior recurgandu-se la vot.
Votul Comisiei de Control Bugetar este consultativ, procedura de numire a lui Orban in postul de la Curtea Europeana de Conturi presupunand si obtinerea unui vot favorabil de la plenul PE, precum si un aviz al Consiliului European.
In proiectul raportului scris de la audierea sa, publicat pe site-ul Comisiei pentru Control Bugetar, Orban are o intrebare daca isi va retrage candidatura in cazul unui aviz negativ, iar raspunsul sau este ca va renunta la candidatura.
- Sebastian Bodu: Guvernul incalca Tratatul UE propunandu-l pe Orban ca membru al Curtii Europene de Conturi
Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu declarase pentru Mediafax inainte de inceperea audierilor ca Guvernul incalca Tratatul de functionare a UE prin avansarea propunerii ca Leonard Orban sa ocupe functia de membru al Curtii Europene de Conturi, intrucat acesta nu are pregatirea profesionala necesara unui asemenea post.
„Propunerea avansata de Guvernul Ponta pentru ocuparea functiei de membru al Curtii Europene de Conturi, mai exact cea a domnuluilui Leonard Orban, va deschide o noua pagina in incalcarea legislatiei comunitare de catre Romania, de data aceasta a Tratatului de Functionare a Uniunii Europene”, afirma Sebastian Bodu, intr-o declaratie remisa agentiei de presa citate.
Europarlamentarul arata ca articolul 286, alineatul 1, din prima parte a Tratatului, prevede ca „membrii Curtii sunt alesi dintre personalitatile care fac parte ori au facut parte, in statul lor, din institutiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebita pentru aceasta functie”.
„Acesta fiind textul expres al Tratatului, care reprezinta legislatia primara a Uniunii Europene – echivalentul Constitutiei Romaniei, si nu o simpla recomandare – mi-e greu sa inteleg de ce Guvernul incearca sa forteze o derogare de facto de la Tratat prin numirea domnului Leonard Orban”, mai arata Bodu.
Europarlamentarul PDL apreciaza ca, daca Victor Ponta vrea sa „scape” de „singurul specialist in afaceri europene din Guvern” printr-o „promovare”, ar trebui sa gaseasca o functie pentru care acesta este pregatit profesional.
„Este regretabil ca domnul Leonard Orban, de altfel un profesionist in cu totul alt domeniu decat auditul financiar, care ii este complet strain, va fi pus in situatia jenanta de a raspunde la intrebari legate de absenta totala a experientei sale in acest domeniu, cu ocazia audierii sale in Comisia de control bugetar a Parlamentului European. Este adevarat ca Parlamentul da doar un aviz Consiliului, insa acest aviz trebuie sa confirme sau infirme indeplinirea, de catre candidat, a criteriilor prevazute la articolul 286 din Tratatul de functionare a UE”, mai arata Bodu.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a fost audiat miercuri, la Bruxelles, de Comisia de Buget a Parlamentului European, in vederea obtinerii avizului pentru ocuparea postului de la Curtea Europeana de Conturi.