Va ingheta UE procesul de extindere dupa aderarea Romaniei si Bulgariei?
- Redactia Hotnews
In presa internationala de vineri a circulat informatia ca ministrii de externe ai tarilor membre UE au hotarat inghetarea procesului de extindere a UE, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei.
Cotidianul online turcesc Zaman.com informeaza ca problema extinderii s-a discutat in cadrul unei cine la care au participat ministrii de externe UE, dar evidentiaza ca in mod ciudat, comisarul european pentru extindere Olli Rehn nu s-a numarat printre invitati.
Angela Filote, purtator de cuvant al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a declarat pentru Hotnews.ro ca intr-adevar joi seara a fost o cina a ministrilor de externe, dar ca nu s-a luat nici o decizie.
Purtatorul de cuvant al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti a precizat ca singura intalnire oficiala la nivelul celor 25 de state membre, care a avut loc vineri, a fost cea a Consiliului European de primavara de la Bruxelles, unde agenda a fost dominata de problema energetica.
Angela Filote a confirmat insa ca joi seara a existat intr-adevar o cina la care au fost invitati toti ministrii de externe ai statelor membre ale Uniunii.
„Intalnirea oficiala care a avut loc intre statele membre nu a avut extinderea pe agenda. A fost o intalnire care a avut problema energetica pe agenda. Este adevarat ca a existat o cina cu ministrii de externe din UE la care s-a discutat in general despre viitorul Europei, in care s-a discutat si problema extinderii, dar nu s-a luat nici o decizie”, a declarat Angela Filote.
Potrivit cotidianului Zaman.com, printre vocile care au cerut oprirea procesului de extindere a tarilor din Balcanii de Vest, s-a numarat si ministrul de externe belgian, Karel de Gucht.
Cat despre Romania si Bulgaria, Comisia Europeana va lua o decizie in privinta gradului de pregatire in luna mai a acestui an. In functie de raspunsul dat de Comisia Europeana in Raportul din luna mai, Romania va sti daca va adera la 1 ianuarie 2007 sau nu.
Raportul din mai al Comisiei Europene deschide trei scenarii
Purtatorul de cuvant al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Angela Filote, a declarat pentru Hotnews.ro ca raportul din luna mai al Comisiei Europene va face recomandarile, insa decizia va apartine Consiliului European, ca reprezentant al tarilor membre ale Uniunii, care se va exprima in luna iunie a acestui an.
Evaluarea din mai deschide trei scenarii:
1. Comisia Europeana nu face recomandarea de amanare cu un an a aderarii si atunci nici nu se va mai discuta aceasta posibilitate de catre statele membre, in cadrul Consiliul European din luna iunie a acestui an.
2. Comisia recomanda amanarea cu un an a aderarii si atunci Consiliul European hotaraste amanarea cu un an.
3. Comisia recomanda amanarea cu un an a aderarii, dar Consiliul hotaraste ca Romania si Bulgaria pot adera la 1 ianuarie 2007.
„In cazul Greciei, spre exemplu, Comisia Europeana a recomandat amanarea cu un an a aderarii tarii, dar Consiliul European a decis ca Grecia este pregatita”, a mentionat Angela Filote.
Decuplarea de Bulgaria nu este imposibila, dar necesita un proces costisitor
In cursul vizitei efectuate miercuri si joi la Bucuresti, Michael Leigh, directorul Directiei pentru Extindere din cadrul Comisiei Europene, a evitat sa faca o comparatie in privinta Romaniei si Bulgariei. Leigh a spus ca „fiecare tara trebuie judecata dupa propriile merite si nu prin comparatie”.
In aceasta privinta, Angela Filote a precizat ca cel putin in teorie nu este imposibila o decuplare, dar ca procesul ar fi costisitor, aspect evidentiat si de catre oficialul european.
„Cel putin in teorie nu este imposibila o decuplare a Romaniei de Bulgaria dar ar fi un proces destul de costisitor”, a mentionat purtatorul de cuvant al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.
Angela Filote a evitat insa sa faca speculatii pe aceasta linie, recomandand sa asteptam evaluarea Comisiei Europene din luna mai. In privinta posibilelor clauze de salvgardare mentionate de catre Michael Leigh, in cadrul vizitei oficiale in Romania, Filote a precizat ca acestea vor avea doar caracter tehnic, sectorial.
Daca aceste clauze vor exista ele nu vor putea activa clauza de amanare cu un an. Aceasta problema va fi decisa in urma recomandarilor raportului din mai. Activarea unor clauze de salvgardare, la urmatoarea evaluare a Comisiei Europene din luna noiembrie, ar avea ca rezultat retragerea anumitor drepturi in domeniile respective pentru Romania.