Sari direct la conținut

VIDEO Imagini de la o operațiune a Armatei israeliene de distrugere a unor tuneluri Hamas din Fâșia Gaza

HotNews.ro
Soldat israelian in Fâșia Gaza, Foto: IDF / Xinhua News / Profimedia
Soldat israelian in Fâșia Gaza, Foto: IDF / Xinhua News / Profimedia

Armata israeliană a publicat vineri imagini de la o operațiune de distrugere a unui tunel al teroriștilor Hamas din Fâșia Gaza.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că trupele din unitatea de elită Yahalom, au acționat pentru demolarea tunelurilor Hamas descoperite în timpul operațiunilor terestre din Fâșia Gaza, conform The Times of Israel.

Trupele Yahalom, membri ai Batalionului 7107 al Corpului de Inginerie de Luptă, împreună cu forțele de infanterie ale brigăzilor Nahal și Negev, au descoperit mai multe intrări de tunel în nordul Gazei, spune IDF.

„Trupele au descoperit puțuri, au plasat explozibili și au distrus tunelurile”, afirmă Armata israeliană.

IDF a publicat și imagini:

„Vor muri în tuneluri”

Inginerii Armatei israeliene au început o operațiune la scară largă pentru distrugerea tunelurilor Hamas din zonele din Fâșia Gaza care au intrat sub controlul israelian de la începutul ofensivei terestre, a scris The Times of Israel.

„Poate că la început au fost capabili să ne hărțuiască, să ne tragă de la ieșirile din tunel, dar după ce am preluat controlul zonelor a început operațiunea. Vom prăbuși tunelurile. Va deveni o zonă de moarte. Au făcut o greșeală, au ales să fie într-un loc din care nu pot scăpa. Vor muri în tuneluri”, a spus ofițerul israelian.

Fostul adjunct al șefului de stat major al IDF, Yair Golan, spune că „sub nicio formă” soldații israelieni nu ar trebui să intre în tunelurile Hamas, în timp ce armata își extinde operațiunea la sol pentru a distruge capacitățile militare ale grupării teroriste.

„Nu trebuie intrat în tuneluri. Ar fi o greșeală gravă să mergi acolo unde Hamas se ascunde și ne așteaptă. Înțelepciunea este să găsești intrările și să le sigilizi. În niciun caz nu te lupți în tuneluri, unde nu există nicio șansă să nu fii rănit (…). Credeți-mă pe cuvânt: IDF are astăzi capabilitățile, cunoștințele și mijloacele. Dacă Hamas rămâne în tuneluri, ele vor deveni o capcană mortală”, a spus generalul în rezervă într-un interviu acordat postului de radio al Armatei, conform The Times of Israel.

Imagini din tunelurile teroriștilor din Gaza

Tunelurile de sub Gaza sunt cunoscute cel mai bine ca fiind pasaje folosite pentru contrabanda cu bunuri din Egipt și pentru a lansa atacuri în Israel. Dar există o a doua rețea subterană pe care Forțele de Apărare ale Israelului o numesc în mod colocvial „metroul din Gaza”, potrivit CNN.

Este un labirint vast de tuneluri, după unele relatări de mai mulți kilometri, folosit pentru a transporta oameni și bunuri, pentru a depozita rachete și depozite de muniție și pentru a găzdui centrele de comandă și control ale Hamas, toate protejate de loviturile avioanelor și dronelor de supraveghere ale IDF.

Tunelurile Hamas, unele începute cu zeci de ani în urmă, nu mai sunt doar locuri de refugiu, ci sunt părţi integrante ale unui plan mai amplu de pregătire a terenului pentru a prinde în ambuscadă forţele israeliene aflate deasupra, nota The Telegraph.

Multe dintre ele se întind pe sub structuri civile, cu puncte de intrare şi ieşire în locuinţe şi alte clădiri nemilitare, ceea ce face extrem de dificil pentru Israel să le atace fără a-şi atrage o condamnare internaţională, explica publicaţia britanică.

Un tunel „standard” are o înălţime de aproximativ 2 metri şi o lăţime de 1 metru, ceea ce le permite să fie construite rapid. Ele sunt uneori întărite cu beton şi structuri metalice, dar nu sunt deosebit de sofisticate.

Cu toate acestea, altele au curent electric, apă şi ventilaţie şi sunt folosite ca centre de comandă şi staţii de odihnă, pentru depozitarea armelor, pentru infiltrarea în Israel şi ca rute către locurile secrete de lansare a rachetelor.

În unele părţi se crede că există chiar şi un mic sistem feroviar pentru transportul de arme şi echipamente de construcţie.

Ultima tentativă majoră de distrugere a sistemului a avut loc în timpul Operaţiunii Protective Edge din 2014, dar reţeaua a fost reconstruită de atunci.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro