Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, se află în centrul unui scandal, după ce a publicat pe reţele de socializare un clip video de Crăciun cu o trupă controversată care dansează la Casa Albă.

Dorrance Dance la Casa AlbăFoto: Captura X

În clipul de peste două minute se vede cum o trupă de step dansează în Casa Albă, pe fondul unor decorațiuni de Crăciun.

„Un pic de magie, încântare și bucurie vă sunt oferite de talentații dansatori de la Dorrance Dance, care interpretează în mod jucăuș Suita Spărgătorul de nuci. Bucurați-vă!”, a scris Jill Biden în mesajul de pe platforma X ce însoțește imaginile.

De ce sunt atât de controversați cei de la „Dorrance Dance”

Postarea a declanșat însă un scandal, din cauza alegerii trupei Dorrance Dance. Dansatorii Dorrance Dance susţin activişti „antirasism” discreditaţi şi cauze radicale de stânga - desfiinţarea închisorilor şi „de-finanţarea” forţelor de ordine, idei departe de cele susţinute de către preşedintele american Joe Biden, scrie New York Times, potrivit News.ro.

Trupa promovează pe site-ul ei o petiţie prin care le cere guvernatoarei democrate a statului Michigan, Gretchen Whitmer, senatorului Bernie Sanders şi Departamentului Justiţiei „să elibereze toate persoanele de culoare încarcerate cu privire la acuzaţii legate de marijuana”. Preşedintele Joe Biden a refuzat însă să facă acest lucru.

NYT denunţă totodată drept un angajament „problematic” faptul că fondatoarea companiei apără teoria potrivit căreia „toţi americanii albi sunt rasişti şi sunt produsul supremaţiei albilor”.

Tabloidul britanic Daily Mail merge şi mai departe şi susţine că mai mulţi dintre dansatori sunt activişti Black Lives Matter (BLM). Cotidianul londonez acuză totodată Dorrance Dance de faptul că cere „oprirea exportului ilegal de echipamente antirevoltă din Regatul Unit către Statele Unite” şi îi îndeamnă pe vizitatorii site-ului său să apere drepturile palestinienilor.

Toate aceste luări de poziţie ale trupei sunt cel puțin controversate, iar mulţi amercani, inslusiv susţinători ai lui Joe Biden, îşi doresc ca trupa să nu fi fost invitată niciodată la Casa Albă, mai ales după o performanţă considerată de unii drept mediocră.