Disidentul rus Garry Kasparov a transmis un mesaj extrem de dur după anunțul morții lui Alexei Navalnîi, afirmând că președintele rus Vladimir Putin l-a omorât, criticându-i însă și pe liderii occidentali despre care spune că nu au luat măsuri mai convingătoare împotriva liderului de la Kremlin.

Garry Kasparov si Alexei Navalnii la un protest anti-Putin din 2012Foto: Olga Maltseva / AFP / Profimedia Images

„Putin a încercat și a eșuat să îl omoare pe Navalnîi rapid și în secret cu otravă, iar acum l-a otrăvit și omorât public în închisoare”, a scris el pe platforma „X”, cu referire la tentativa de otrăvire cu noviciok din 2020 și la faptul că în primăvara anului trecut au apărut suspiciuni că disidentul rus este otrăvit în închisoare.

„El a fost omorât pentru că i-a expus în public pe Putin și mafia sa drept bandiții și hoții care sunt. Gândurile mele se îndreaptă către soția bărbatului curajos și copiii săi. Putin este ucigașul lui Navalnîi, să nu aveți niciun dubiu în privința asta, dar vina e la mai mulți”, a acuzat fostul mare șahist.

„În primul rând e la rușii care nu au reușit să egaleze curajul lui Alexei pentru a pune capăt dictaturii și războiului lui Putin. Unii dintre noi am încercat iar el (n.r. Navalnîi) a mărșăluit alături de noi în numere care astăzi par de domeniul fantasticului. Dar nu a fost destul”, a mai scris Kasparov.

Garry Kasparov îi critică dur pe liderii occidentali după moartea lui Navalnîi

„Furia și disprețul meu etern se îndreaptă către politicienii occidentali care au tratat otrăvirea și încarcerarea lui Navalnîi doar ca un alt subiect de negociere cu Putin, la fel cum au făcut-o și cu uciderea unui alt prieten, Boris Nemțov. Vorbe mari, zero acțiuni, mai mult sânge pe mâinile lor. La fel ca și cu Boris, precum și cu asasinatele în întreaga lume, ingerințele în alegeri și ajutorul dat altor dictatori criminali, la fel ca și cu Ucraina, iar acum cu Alexei, lui Putin nu îi pasă cum par lucrurile și ce spui”, a continuat el.

„Lui îi pasă doar de acțiuni și nu se va opri din ucis până când nu este oprit. Am putea folosi acest moment tragic pentru a-i arăta cu degetul pe cei care țin partea deschis eforturilor criminale ale lui Putin, de la [Viktor] Orban, la Trump și speakerul Johnson (n.r. o referință la Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților SUA) la propagandiști ca Tucker [Carlson] și [Elon] Musk. Dar lor nu li se face rușine”, a mai scris Kasparov.

„Zeci de lideri occidentali au spus că vor lua atitudine în privința lui Navalnîi iar acum el este mort. Și? Politicienii occidentali preferă ca luptătorii opoziției [ruse] să fie martiri. Ei pot depune flori și spune cuvinte frumoase în timp ce negociază cu criminalul, fără a fi provocați în ipocrizia lor”, și-a continuat acesta șirul de acuzații.

„Navalnîi a fost un luptător iar ei ar trebui să își țină gurile închise astăzi dacă nu au de gând să lupte”, a conchis el, cu referire la liderii din Occident.

Numeroși lideri occidentali, de la șefii diplomației din Marea Britanie, SUA și Franța la secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și oficiali de rang înalt din UE au reacționat deja vineri față de vestea morții lui Alexei Navalnîi.

Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia a anunțat vineri după-amiaza că Alexei Navalnîi a murit la vârsta de 47 de ani în infama colonie penală IK-3 din Siberia. El anunțase în ultimul său mesaj publicat pe rețelele de socializare că urmează să fie transferat din nou într-o celulă de pedeapsă.