„Atâta timp cât Ucraina rezistă, armata franceză poate rămâne pe teritoriul francez”, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pledând totodată pentru trimiterea de „personal tehnic” pentru „coproducția” de tunuri Cezar și „instruire”, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Copiii voștri nu vor muri în Ucraina”, a continuat președintele ucrainean într-un interviu acordat canalului de televiziune francez BFMTV și cotidianului Le Monde.

„Vă pot oferi cele mai recente informații: situația este mult mai bună decât în ​​ultimele trei luni”, a asigurat el contrazicând numeroase evaluări recente despre campania militară rusă în Ucraina.

Înaintarea rusă „a continuat în estul țării, dar soldații noștri au oprit-o”, a spus el.

La 26 februarie, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina în viitor nu ar trebui „exclusă”, în numele unei „ambiguități strategice”.

Stephane Sejourne, ministrul de externe al lui Macron, precum și alți diplomați francezi, au explicat ulterior că liderul de la Paris nu s-a referit la trimiterea unor trupe care să lupte împotriva forțelor rusești, ci să aibă un rol auxiliar.

Moscova nu a fost convinsă de clarificări și mai mulți oficiali ruși de rang înalt au denunțat în termeni duri cuvintele sale.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a amânat din nou vizita oficială în Ucraina, însă aceasta ar trebui să aibă loc în următoarele săptămâni, a declarat duminică biroul său prezidențial, citat de Reuters.

Macron anunțase inițial că intenționează să meargă la Kiev în luna februarie pentru a semna un acord bilateral de securitate cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Însă vizita a fost amânată și în cele din urmă Zelenski s-a deplasat la Paris pentru semnarea acordului.