Sari direct la conținut

Primarii care tin copii in frig nu mai primesc bani

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Primariile din Bistrita-Nasaud care nu ajuta scolile nu vor mai primi bani la rectificarea bugetara care se anunta pentru sfarsitul acestui an. Informatia a fost facuta publica de catre prefectul judetului, Szilagyi Ioan.

Aflat la o intrunire cu directorii de scoli care s-au adunat, joi, in sala festiva a Colegiului National „Liviu Rebreanu” din Bistrita, seful Prefecturii le-a cerut acestora sa-i spuna direct, si fara rezerve, cu ce probleme se confrunta pentru a nu se mai ajunge in situatia a 14 unitati de invatamant din resedinta judetului care nu au primit caldura de la inceputul sezonului rece.

Szilagyi a spus ca nu a stiut ce se intampla cu incalzirea din aceste scoli fiindca nu l-a informat nimeni.

La intalnirea de joi mai multi directori de scoli din judet, printre care cel din Negrilesti, din Rodna, Tiha Bargaului, Tureac si Teaca l-au anuntat pe prefect ca au probleme cu masinile de transport pentru elevi care s-au defectat, iar primariile nu au mai avut bani sa le repare.

Altii, cum ar fi directorul unitatii de invatamant din Tarlisua, a spus ca primarul nu a intocmit proiectul de refacere a gardului scolii, distrus de viitura, asa incat exista riscul ca banii alocati de la Guvern, peste 200.000 RON, sa fie pierduti.

De asemenea, directoarea Scolii Generale din Tureac l-a anuntat pe prefect ca primarul comunei Tiha Bargaului refuza sa deconteze abonamentele cadrelor didactice din scoala pe care o conduce dupa ce profesorii au dat in judecata administratia locala si au castigat procesul. „Cu primarul din Tiha Bargaului nu reusesc sa ma inteleg nici eu. Va reamintesc ca a trecut vremea prim-secretarilor.

Acum, noi prefectii, suntem la acelasi nivel cu ei, cu primarii. Tot ce pot sa fac este sa-l rog sa deconteze abonamentele dumneavoastra. In schimb, ce puteti face dumneavoastra este sa nu-l mai alegeti in functie la viitoarele alegeri. Noi mai putem face altceva.

Cand mai vin rectificari nu le vom mai da bani la primarii care nu vor sa va dea dumneavoastra banii pe care-i cereti pentru lucrari la scoli, pentru salarii sau pentru abonamente”, a adaugat Szilagyi.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a facut aceste declaratii dupa ce directorul Scolii Generale din Tiha Bargaului a anuntat ca nici un cadru didactic din scoala pe care o conduce nu si-a luat salariul la timp fiindca primarul a spus ca nu are bani la buget.

„S-a suparat ca l-au dat navetistii in judecata si a zis ca nu ne mai da nici bani de salarii”, a afirmat directoarea unitatii de invatamant.

La randul sau, directorul Liceului „Constantin Romanu Vivu” din Teaca a declarat ca Primaria nu a alocat suficienti bani pentru ca doua scoli noi care se incalzesc pe baza de energie electrica sa-si poata face racordurile. Primaria a dat 30.000 RON, insa ar mai fi nevoie de inca 50.000 RON pentru ca aceste lucrari sa poata fi executate.

Prefectul a mai aflat cu aceasta ocazie ca nici primarul din comuna Negrisesti nu sustine scolile. Toate unitatile de invatamant de aici au probleme cu incalzirea, iar administratia locala refuza sa le aloce bani directorilor pentru a rezolva problema.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro