4 firme private din 10 sunt pe pierdere in Romania. Companiile insolvente genereaza trei sferturi din creditele neperformante (raport BNR)
- Redactia Hotnews
Numarul firmelor private cu pierderi a crescut simtitor, pana la 244.600, adica 41% din totalul firmelor private. Firmele cu pierderi vin in principal din comert (38%) si servicii si utilitati (37%), cele mai mari pierderi fiind inregistrate insa in servicii si utilitati (12,8 miliarde lei, respectiv 31% din pierderea agregata) si industrie (12,1 miliarde lei, respectiv 29%). In functie de dimensiune, majoritatea covarsitoare a firmelor care inregistreaza pierderi sunt microintreprinderi (231.500 firme). Peste 67.000 de firme au doar activitate scriptica (cifra de afaceri nula), se arata in Raportul asupra stabilitatii financiare publicat de Banca Centrala.(vezi atasament)
- Din punct de vedere al distributiei teritoriale, judetele cu cele mai multe firme pe pierdere sunt Bucuresti (24%), Cluj (5,4%), Timis (4,7%) si Constanta (4,6%).
- Se manifesta un paradox, respectiv frecventa ridicata a creditelor acordate de actionarii privati propriilor firme cu pierderi. Soldul acestor imprumuturi era, la sfarsitul anului 2014, de 87,3 miliarde lei (ceea ce reprezenta 24% din datoria totala a companiilor respective), din care: 63,9 miliarde lei direct de la actionari si 23,4 miliarde lei de la entitati afiliate din cadrul aceluiasi grup economic.
- Companiile care genereaza pierderi afecteaza in mod negativ activitatea economica prin reducerea incasarilor aferente bugetului de stat si distorsionarea relatiilor dintre partenerii de afaceri prin deteriorarea disciplinei la plata in economie.
- Principala vulnerabilitate a firmelor ramane indisciplina financiara. Desi in ultimul an s-a inregistrat o imbunatatire in acest sens, continua sa existe un spatiu mare de ameliorare, fiind necesara aplicarea de masuri care sa vizeze in special firmele cu capitaluri negative. Fenomenul insolventei s-a ameliorat, dar efectele negative propagate in economie si in sistemul financiar de catre firmele insolvente se mentin semnificative.
- Rezultatul net al firmelor (la nivel agregat) a cumulat 20,9 miliarde lei. Acesta reflecta contributia a doua populatii de firme opuse ca performanta: cele cu profit net insumand 62,9 miliarde lei si cele care inregistreaza rezultat net negativ de 42 miliarde lei. Pierderile inregistrate de sectorul companiilor nefinanciare au fost de 42 miliarde de lei (circa 9,4 miliarde euro), sectorul privat avand cea mai mare contributie (39 miliarde lei, respectiv 8,7 miliarde euro, ceea ce reprezinta 93% din pierderea totala inregistrata la nivelul economiei de firmele cu rezultat net negativ).
- Firmele care functioneaza timp indelungat pe pierderi sau care manifesta o indisciplina financiara distorsioneaza concurenta din economia reala si genereaza efecte negative asupra inflatiei (prin neplata facturilor, partenerii comerciali sunt nevoiti sa majoreze preturile, iar prin neplata creditelor, bancile cresc ratele de dobanda). Mai mult, pierderea inflationista generata de companii diminueaza valoarea adaugata bruta produsa in economie, respectiv PIB.
- in luna iunie 2015, firmele aflate in insolventa detineau 46% din volumul incidentelor de plati majore (0,9 miliarde lei)
- Firmele insolvente genereaza si cea mai mare pondere a creditelor neperformante din bilantul bancilor: 73% in iunie 2015, desi cumuleaza sub 15% din volumul creditarii. Fara aceste expuneri, rata creditelor neperformante in sectorul bancar ar fi de sub 6% in iunie 2015.Probabilitatea ca expunerile neperformante ale firmelor insolvente sa redevina performante este foarte scazuta
- Durata medie a procesului de insolventa pentru firmele lichidate in perioada ianuarie 2014 – iunie 2015 a fost de circa 18 luni, cu diferente importante in functie de sectorul in care activeaza compania (pentru firmele din industrie, durata medie a procesului de insolventa este mai ridicata, respectiv 22 de luni, valori medii).
- Istoria ultimului deceniu arata ca, de regula, firmele care isi declara insolventa nu-si mai revin, urmand sa fie lichidate. Reorganizarea este o procedura putin utilizata, doar o pondere restransa de firme care au trecut prin procesul insolventei fiind reorganizate.
Solutia: imbunatatirea substantiala si coerenta a legislatiei comerciale, fiscale si contabile, inclusiv prin preluarea celor mai bune practici in materie la nivel european, poate conduce la o diminuare a acestei vulnerabilitati din sectorul companiilor, recomanda BNR in Raport.