Sari direct la conținut

Banca Centrală Europeană, presată să reducă dobânzile după ce inflația din Italia a scăzut sub 1%

HotNews.ro
Banca Central Europeana, Foto: Bottaro-Fotogramma / Zuma Press / Profimedia Images
Banca Central Europeana, Foto: Bottaro-Fotogramma / Zuma Press / Profimedia Images

Inflaţia în Italia a scăzut sub 1%, în linie cu estimările analiştilor, punând presiune pe Banca Centrală Europeană să accelereze reducerea dobânzilor, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

În septembrie, preţurile de consum în a treia economie a zonei euro au urcat cu doar 0,8%, pe fondul reducerii costurilor cu energia, transporturile şi comunicaţiile, conform datelor publicate luni de Institutul de Statistică (Istat).

Tendinţa de reducere a inflaţiei se menţine în cele 20 de state membre ale zonei euro iar analiştii se aşteaptă ca datele publicate vineri în Franţa şi Spania să arate o creştere a preţurilor sub ţinta BCE de 2%.

Investitorii se aşteaptă ca la şedinţa monetară din octombrie Banca Centrală Europeană să anunţe a treia reducere a dobânzilor.

Eurostat va publica marţi datele preliminare privind evoluţia inflaţiei în zona euro, în septembrie, iar analiştii se aşteaptă la un nivel de 1,8%.

În pofida încetinirii creşterii preţurilor, unii oficiali ai BCE au o poziţie de tip „hawk” (şoim – n. r.), susţinând necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menţine inflaţia sub control.

Dar Italia ar saluta o reducere a dobânzii în octombrie. Premierul Giorgia Meloni a declarat că relaxarea politicii monetare este necesară pentru a sprijini creşterea economiilor europene. Guvernul de la Roma are ca obiectiv o expansiune de aproximativ 1% în 2024 dar trebuie să facă mai mult pentru reducerea datoriei, care depăşeşte 130% din PIB.

INTERVIURILE HotNews.ro