Sari direct la conținut

Cel mai frumos castel mediteranean din București și povestea dureroasă a proprietarilor săi: au fugit spre libertate, dar au ajuns în lagărele lui Tito

HotNews.ro
Cel mai frumos castel mediteranean din București și povestea dureroasă a proprietarilor săi: au fugit spre libertate, dar au ajuns în lagărele lui Tito
Foto credit: arh. Mădălin Ghigeanu.

Dacă te plimbi pe strada Paris, când ajungi la numărul 37,  ridică un pic ochii spre vila mediteraneană cu înfățișare de castel medieval. Te va surprinde, te va ține în loc, ca să o admiri.

Pe cât de romantică și de senină este imaginea clădirii, pe atât de sumbră este povestea celor care au construit-o și au trăit în ea.

Imobilul, proiectat inițial de arh. Ion Giurgea pentru inginerul George Pompoiu, a ars în bombardamentele din 1944 și a fost refăcut de același arhitect pentru familia lui Ervin-Apostol Popa, avocat și proprietar al mai multor firme din industria textilă din București.

Arestat, deținut la Jilava pentru câteva luni și eliberat în anul 1947, Ervin-Apostol Popa și familia sa reușesc să treacă clandestin granița în Iugoslavia în 1948, din dorința de a scăpa de comunism. Din marea închisoare roșie care devenise România, Ervin-Apsotol Popa, soția sa, Ariana, și cele două fetițe ale lor, Ingrid și Alda, se trezesc după gratii în lagărele lui Tito.

Libertatea fusese o iluzie, iar prețul ei final avea să fie plătit cu multă suferință.

Descoperă, pe B365.ro, imagini excepționale din interiorul clădiri, istoria castelului din strada Paris și drama proprietarilor.

INTERVIURILE HotNews.ro