Sari direct la conținut

Trebuie să plătești impozit dacă primești pensie dintr-o altă țară? Răspunsul unui expert în fiscalitate

HotNews.ro
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Unii români au lucrat în afara țării și au ieșit sau ies la pensie în perioada următoare. Dacă revin în România, trebuie să știe unele lucruri cu privire la declararea și impozitarea acelor venituri.

În revista Camerei Consultanților Fiscali au fost câteva întrebări pe tema impozitării pensiilor primite din alte țări. Răspunsurile au fost oferite de către Daniel Jinga, director KPMG în România.

Conform declarațiilor sale, persoanele aflate în astfel de situații trebuie să depună Declarația unică.

Astfel, una dintre întrebări a fost: Ce venit declară (în Declarația unică 212) un cetățean român care obține pensie plătită de un stat UE? Ce poate deduce din acest venit?

Răspuns: În conformitate cu art. 130 Cod fiscal, veniturile obținute din străinătate (inclusiv cele din pensie) sunt supuse declarării și plății impozitului pe venit, dacă persoana care obține aceste venituri este considerată rezidentă fiscal în România.

În cazul în care venitul din pensie este deja taxat în țara-sursă cu care avem încheiată o Convenție pentru evitarea dublei impuneri și Convenția nu acordă drept exclusiv de taxare statului-sursă, România va recunoaște un credit fiscal care va fi dedus din impozitul datorat sau va scuti acel venit de la impozitare, conform metodei de evitare a dublei impuneri prevăzute în Convenția respectivă.

Faptul că acest venit este deja impozitat în țara-sursă nu înseamnă că este dublu impozitat și în România. În general, dar în funcție și de metoda de evitare a dublei impuneri prevăzută în Convenție, atât timp cât impozitul plătit în țara-sursă este mai mic decât cota de impozitare de 10% din România, rezidentul fiscal român va plăti impozit în România doar pe diferența cotelor de impozit.

Este important de precizat că la calculul impozitului pe venitul din pensii este impozabilă doar suma care depășește plafonul de 3.000 de lei pe lună.

INTERVIURILE HotNews.ro