Sari direct la conținut

NASA și SpaceX lansează luni sonda Europa Clipper care va călători 2,9 miliarde km către unul dintre cele mai interesante corpuri cerești din Sistemul Solar

HotNews.ro
NASA și SpaceX lansează luni sonda Europa Clipper care va călători 2,9 miliarde km către unul dintre cele mai interesante corpuri cerești din Sistemul Solar
Sonda Europa Clipper langa Jupiter - ilustratie (foto NASA)

Luni este programată a fi lansată din Florida o misiune care a costat 5 miliarde dolari și care-și propune să studieze Europa, unul dintre sateliții planetei Jupiter. Sub stratul gros de gheață al Europei se află un ocean subteran ce ar putea conține forme de viață.

Europa Clipper este cea mai mare sondă pe care NASA o trimite vreodată într-o misiune planetară și vrea să afle dacă Europa poate găzdui condiții propice vieții. Călătoria până la Jupiter este de 2,9 miliarde km.

Doar câteva sonde spațiale au trimis fotografii cu satelitul Europa, unul dintre puținele locuri din Sistemul Solar care ar putea găzdui viață.

Sonda spațială ar fi trebuit lansată pe 10 octombrie, însă a fost decisă o amânare, din cauza uraganului Milton care a făcut ravagii în regiune.

Lansarea este programată luni la ora 19.06 (ora României) 12.06 (ora locală) de la Kennedy Space Center al NASA, Cape Canaveral (Florida). Sonda Europa Clipper va fi lansată cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon Heavy.

Sonda va ajunge la Jupiter în aprilie 2030 și va începe survolurile Europei în primăvara lui 2031. Europa Clipper are 24 de motoare.

Este cea mai mare sondă pe care NASA o trimite vreodată într-o misiune planetară, având nouă instrumente științifice de măsurare (spectrometre, camere, radar, senzori), inclusiv un „experiment gravitațional” care va investiga oceanul de sub gheața de la suprafața Europei. Cu panourile solare extinse, lungimea sondei Europa Clipper este de 30 metri. Sonda va avea la lansare o greutate de 6 tone, dintre care peste 40% combustibil.

În aprilie 2023 și Agenția Spațială Europeană a trimis o sondă către lunile lui Jupiter, într-o călătorie de opt ani.

Europa Clipper ar putea să afle dacă Europa poate găzdui condiții propice vieții și sonda va purta cu ea camere video și spectrometre care vor realiza imagini la super-rezoluție cu suprafața satelitului jupiterian înghețat, pentru a-i determina compoziția. Sonda NU va asoliza pe Europa.

Un radar foarte performant va măsura grosimea stratului de gheață și va încerca să afle dacă există acolo lacuri subglaciare precum cele din Antarctica. Sonda va trece de zeci de ori pe lângă Europa, la altitudini cuprinse între 25 și 2.700 km.

INTERVIURILE HotNews.ro