Sari direct la conținut

O singură clădire readuce la viață un întreg cartier. Bursa Mărfurilor București, monument industrial de rară frumusețe, e Arca lui Noe din Rahova-Uranus

O singură clădire readuce la viață un întreg cartier. Bursa Mărfurilor București, monument industrial de rară frumusețe, e Arca lui Noe din Rahova-Uranus
Bursa Mărfurilor București, monument industrial de o rară frumusețe, este The Ark, arca lui Noe pentru cei care revitalizează zona Rahova-Uranus. Foto credit: The Ark

Când spunem Centrul Vechi al Bucureștiului, ne gândim la cel mult 10 străzi mici bătute de turiști, fără să știm sau să bănuim dimensiunea reală a acestui centru. Fără să bănuim bogăția pe care o avem la îndemână.

Din buricul târgului, din dreptul străzii Șelari, pornea Calea Rahovei sau Podul Calicilor, Podul Craiovei, Drumul Florăreselor, numele sub care a fost cunoscută această străveche arteră, preponderent comercială, a Bucureștiului.

Vorbim de zona Rahova-Uranus, cartier profund destructurat de demolările regimului Ceaușescu din anii ’80. Și, după acel episod devastator urban, au venit anii vremurilor noastre, cu o dezvoltare haotică: au apărut blocuri noi, dar tot dormitor, în timp ce vechile clădiri se degradează. Zona este ignorată de centru deși, paradoxal, face parte din Centrul Istoric al Bucureștiului. O resursă abandonată.

Totuși, aici s-a întâmplat o minune: monumentalul imobil al Bursei Mărfurilor este unul din cele mai frumoase exemple de recuperare arhitecturală a unei clădiri de patrimoniu industrial din București.

Clădirea, proiectată în anul 1894, a fost restaurată, a primit o nouă viață și multiple funcțiuni publice, simbol al speranței pentru cartierul Rahova-Uranus. The Ark e Arca lui Noe din Uranus, menită să adune laolaltă și să salveze.

Citește, pe B365.ro, despre povestea și despre uriașul potențial al zonei Rahova-Uranus, dar și un interviu cu arhitectul care caută aliați pentru ca aceasta să fie pusă în valoare. Un documentar și-un dialog semnate de jurnalista Antoaneta Dohotariu.

INTERVIURILE HotNews.ro