Business report: Autostrada Sibiu – Piteşti, cea mai aşteptată veste: a fost publicat raportul de impact asupra mediului; Munca se duce spre contribuţie zero la PIB –ul potenţial. Când rata de ocupare crește, dar nu converge; Cum vor chinezii să acapareze zborurile spațiale, dominate de miliardari ca Elon Musk și Jeff Bezos
Munca se duce spre contribuţie zero la PIB –ul potenţial. Când rata de ocupare crește, dar nu converge. Rata de ocupare a populaţiei României cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani a fost anul trecut de 68,8%, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Această valoare s-a situat semnificativ sub media UE de 72,2% şi a fost cea mai redusă din regiune, unde vecinele Bulgaria (71,3%) şi Ungaria (73,3%) au încadrat aceeaşi medie. De reţinut: de-abia în 2017 am revenit la nivelul din 2001, an în care încă mai figuram deasupra mediei UE, cel puţin în conformitate cu datele oficiale revizuite apoi destul de puternic în jos, potrivit cursdeguvernare.ro.
Autostrada Sibiu – Piteşti, cea mai aşteptată veste: a fost publicat raportul de impact asupra mediului. Autostrada Sibiu – Piteşti, cel mai important proiect rutier al României, a trecut de încă o etapă importantă în realizarea sa. A fost publicat raportul privind impactul asupra mediului, iar după consultările publice va fi emis acordul de mediu. Acest document va debloca practic licitaţiile pentru construirea celei mai aşteptate autostrăzi din România. Documentul de 598 de pagini a fost realizat pentru a identifica limitările existente din punct de vedere al protecţiei mediului, scrie Economica.net.
Cum vor chinezii să acapareze zborurile spațiale, dominate de miliardari ca Elon Musk și Jeff Bezos. Miliardarii Elon Musk, Jeff Bezos sau Richard Branson domină industria emergentă a zborurilor spațiale comerciale. Asemeni pionierilor pe zona de telefonie sau de inteligență artificială (AI), și miliardari amintiți se lovesc de competiția pe care o aduce în arenă un rival cu buzunare mult mai pline care riscă să le strice jocul – China. Președintele chinez, Xi Jinping, a mai relaxat monopolul asupra programelor de lansări spațiale, fapt ce alimentează alt tip de lansări – de companii locale mici care au ambiția să devină un SpaceX, Blue Origin sau Virgin Galactic, potrivit New Money.
Cluj: Localităţile vecine care iau roluri de „cartiere” ale oraşului. Ce preţuri au apartamentele din „sateliţii” municipiului? Județul Cluj avea în 2017 o populație de 727.000 de persoane, iar aproximativ 60% din total este concentrată în zona metropolitană, arată raportul “Pact de mobilitate Urbană”. Localităţile-satelit ale municipiului au tot mai mulţi locuitori şi ajung să echivaleze cu unele cartiere ale oraşului. Preţurile apartamentelor din vecinătăţi sunt de sub 1000 euro/mp, arată datele unui portal imobiliar, în vreme ce în Cluj-Napoca media a trecut de 1.500, potrivit Actual de Cluj.
Guvernul vrea să finanțeze deficitul bugetar din dividende suplimentare impuse campionilor naționali: după Romgaz, și Nucleaelectrica anunță că va vărsa la buget peste 230 milioane lei. Surse: multiple cereri de la Guvern. Operatorii economici la care Ministerul Energiei deține calitatea de acționar au acordat anul trecut dividente totale de aproximativ un miliard de euro (4,415 miliarde de lei), dintre care dividendele cuvenite statului au reprezentat 56%, și anume 2,483 miliarde de lei. Guvernul a obligat și în acest an companiile cu capital integral sau majoritar de stat și regiile autonome să cedeze bugetului minium 90% din profitul net realizat al anului 2017, sub formă de dividende/vărsăminte, după modelul aplicat anul trecut și care a generat proteste din partea unor companii, acestea acuzând că politica respectivă le afectează investițiile, potrivit Profit.ro.
Document: Mai există o valiză, tot cu gogoși: cea luată de premierul Dăncilă în țările arabe. În prezentarea făcută României, sunt preluate date din 2017 ale clasamentului Doing Business al Băncii Mondiale, când România era plasată cu 7 locuri mai bine faţă de acum la ușurința de a deschide afaceri. Proiectul Complexului Hidroenergetic transdanubian TurnuMăgurele Nicolope este prezentat cu valoarea sa totală de 3 miliarde de euro, care include şi contribuţia părţii bulgare. Prezentarea nu menţionează că amplasamentul se află într-o zonă protejată printr-o convenție internațională. Durata construcției propusă de guvern este de 7 ani, deși Hidroelectrica spune este de 8, scrie cursdeguvernare.ro.
Android s-a adaptat la noul trend de pe piața telefoanelor. Va oferi suport oficial pentru smartphone-urile pliabile. Google a anunţat că va implementa suport pentru telefoanele pliabile în sistemul de operare Android în aceeaşi zi în care producătorul coreean Samsung a prezentat noul său telefon pliabil, potrivit techcrunch.com. Google a numit această nouă categorie de dispozitive „Foldables”, adică „Pliabile” şi doreşte ca acestea să reprezinte fuziunea între conceptul de smartphone şi tabletă, în dispozitive compacte, care pot fi purtate în buzunar, scrie Economica.net.
Cine este femeia care îi ia locul lui Elon Musk ca președinte al Tesla. Producătorul de autoturisme electrice Tesla a anunțat că australianca Robyn Denholm, membră independentă a consiliului de administraţie din 2014, îl va înlocui pe Elon Musk în funcția de președinte al companiei. Schimbarea are loc la mai mult de o lună după ce miliardarul a ajuns la un acord cu autorităţile de reglementare americane prin care accepta să renunțe la această funcție, scrie Reuters, citat de New Money.