Sari direct la conținut

Calcarul numulitic de Albești-Arges. A trecut prin mainile lui Brancusi, Videanu si e la Cicu. Ne inchinam la pietre sau dam de mancare localnicilor? SUPERrelativele Romaniei 

HotNews.ro
Albesti, Foto: Haute Culture
Albesti, Foto: Haute Culture

Depozite naturale de calcar. Exploatare+Rezervații științifice. Formate de numulit, microvietate din era tertiala. Calcarul numulitic din tertial de aici a devenit afacerea Partidului Democrat dupa 1990. Astazi, afacerea paraginii.Haute Culture va arata cat de mare ne este patriotismul, cat de infinit e patrimoniul cultural romanesc. V-am povestit desprefalsificarea istoriei la Adamclisi,despre rugina Bailor Herculane,despre bisericutele de creta de la Basarabi. Mergem astazi in Muscel.

Exploatarea Carierelor din Albesti de Muscel incepe inainte de 1300. Piatra de mormânt a lui Laurențiu de Longocampo, care da numele Campulungului Muscel, este ornamentată în calcar de Albești. S-a luat piatra de aici pentru Mânăstirea din Câmpulung, dar si pentru cea din Curtea de Arges, pentru Palatul Mogosoaia, Potlogi, Palatul Parlamentului, Palatul Patriarhiei si chiar Masa Tacerii a lui Brancusi. Fara vreo strategie, fara cap, dupa Revolutie calcarul a fost exploatat nemilos, a devenit afacere PD. Adriean Videanu a facut ceea ce au facut stramosii. Exploatare industriala a unui zacamant din era tertiala. Si, practic, s-o zicem pe-a buna, a dat salarii localnicilor. Intrarea DNA pe fir, in cautarea averii inaltului demnitar PD, a scuturat intai afacerea de la Albesti. Acesta a instrainat-o unui alt demnitar PD local. Cicu, avea avere, era cautat de DNA, asa ca a inchis-o, ca sa nu se incurce, sa nu aiba probleme. Indecizia este majora acum. Inchisa, parasita, exploatarea de la Albesti nu-i bucura nici pe numuliti, nici pe albesteni. Cercetare? Patrimoniu? Salarii&Mancare? Albestiul face parte din tezaurul indeciziei romanesti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro