Sari direct la conținut

Termenul final al privatizarii Postei Romane ar putea fi decalat cu o luna, in contextul nevoii de a raspunde pozitiv solicitarilor potentialilor investitori – anunta Ministerul Comunicatiilor

HotNews.ro
Posta Romana, Foto: Hotnews
Posta Romana, Foto: Hotnews

Autoritatile au decis prelungirea termenului de cumparare al dosarului de prezentare privind procesul de privatizare al Postei Romane de catre potentialii investitori pana pe 28 mai 2013, fata de 11 aprilie 2013, a anuntat miercuri Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), precizand ca Fondul Monetar International (FMI) si-a dat acordul in aceasta privinta. „Aceasta decizie a venit ca urmare a solicitarilor transmise de administratiile postale si fondurile de investitii interesate sa evalueze in detaliu oportunitatea investitionala si potentialul de crestere al companiei”, a comunicat ministerul, care a subliniat ca ‘in contextul nevoii de a raspunde pozitiv solicitarilor potentialilor investitori, termenul final al privatizarii ar putea fi decalat cu o luna”.

  • „Privatizarea Postei Romane a suscitat un interes semnificativ atat in randul administratiilor postale europene, cat si in randul fondurilor de investitii si bancilor, cu linii specializate in zona serviciilor postale si de telecomunicatii. Consultantul de tranzactie, KPMG, a initiat contacte cu investitori si a fost solicitat de catre potentialii investitori pentru a furniza informatii privitoare la procesul de privatizare si la criteriile de calificare pentru angrenarea in procesul de privatizare.
  • In stadiul actual al desfasurarii procesului, pentru a maximiza potentialul comercial al tranzactiei, numele investitorilor si stadiul discutiilor pe care le avem cu acestia vor ramane confidentiale. Odata cu parcurgerea stadiilor ulterioare ale privatizarii, putem face cunoscute aceste informatii si publicului larg. Etapele care urmeaza sa se desfasoare in cadrul procesului de privatizare includ evaluarea si analiza potentialilor investitori, faza de negociere si selectie si deschiderea ofertelor, in trimestrul al doilea al acestui an”, se arata in comunicatul MSI.
  • Dosarul de prezentare costa 50.000 de euro

Posta Romana, la care statul detine in prezent 75% din actiuni, a intrat in proces de privatizare. Statul a decis sa renunte la pachetul majoritar de actiuni si intentioneaza sa selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital.

Investitorii interesati de privatizarea Postei Romane „trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si concludenta a disponibilitatii resurselor financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numrar in Companie (n.a Posta Romana) de minim 150 de milioane euro, se mentioneaza in criteriile de precalificare din anuntul de privatizare facut luna trecuta de Ministerul pentru Societatea Informationala.

Mai multe detalii despre conditiile de precalificare se gasesc in Dosarul de prezentare al acestei licitatii, se mentioneaza in anunt. Achizitionarea acestui dosar de prezentare este o conditie obligatorie pentru participarea la procesul de selectie, iar documentul atat in limba romana cat si in limba engleza, putea fi achizitionat incepand cu data de 11 martie 2013, de la sediul Ministerului, in schimbul sumei de 50.000 de euro (sau echivalentul in RON, la cursul publicat de BNR in data platii).

  • 11 aprilie 2013 – termenul limita pentru depunerea documentelor, a unei garantii de participare de 9,48 milioane lei si a ofertelor preliminare si neangajante

In anunt se preciza ca pentru participarea la procesul de selectie, investitorii interesati trebuie sa depuna la sediul MSI (Ministerul Comunicatiilor) pana la data limita 11 aprilie 2013, ora 12:00: (1) documentele de participare (…) inclusiv documentele ce atesta indeplinirea criteriilor de precalificare si garantia de participare in valoare de 9.480.866 RON sau echivalentul acestei sume in Euro, la cursul de schimb al BNR din ziua constituirii garantiei (2) ofertele preliminare si neangajante.

  • 5.000 de euro, taxa pentru etapa a doua a procesului de privatizare

La aceeasi data, 11 aprilie 2013, urma sa aiba loc si deschiderea documentelor de participare, inclusiv a documentelor ce atesta indeplinirea criteriilor de precalificare.

Pentru etapa a doua a procesului de selectie, ofertantii precalificati vor depune dovada achitarii taxei de participare in cuantum de 5.000 de euro (sau echivalentul in RON, la cursul BNR din data platii), documentele de participare, precum si instructiunile comunicate ulterior ofertantilor precalificati si ofertele finale ferme. Instructiunile privind intocmirea ofertelor finale ferme, data si locul deschiderii ofertelor finale ferme, alaturi de informatii relevante, vor fi comunicate ulterior ofertantilor precalificati.

Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat luna trecuta ca peste 10 investitori au depus scrisori neangajante, deci doar si-au exprimat interesul si au cerut informatii, in privinta procesului de privatizare al Postei Romane. Nici o companie romaneasca nu si-a exprimat pana acum interesul in acest proces, a mai spus Nica.

Conform Mediafax, in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI se mentioneaza ca pana la inceputul lunii aprilie va fi stabilita o lista de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili pana la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat pana la mijlocul lunii iunie 2013.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice. Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro