Sari direct la conținut

Consiliul Concurentei a demarat o analiza de piata in cazul NetCity/Autoritatea vrea sa afle cine sunt principalii jucatori pe piata serviciilor de acces la infrastructura telecom din Bucuresti

HotNews.ro
Mircea Valentin, Foto: AGERPRES
Mircea Valentin, Foto: AGERPRES

Consiliul Concurentei a demarat in aceasta luna o analiza de piata (investigatie utila de cunoastere a pietei) pe segmentul serviciilor de acces la infrastructura de telecomunicatii din Bucuresti pentru a identifica care este puterea de piata a fiecaruia dintre operatorii relevanti. Vom analiza la nivel de Bucuresti care este pozitia principalilor jucatori: NetCity si alternativele, pentru ca au retele si Romtelecom si RCS&RDS si mai este si reteaua viitoare LTE care poate asigura transport de date, a precizat marti Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei. Oficialul a spus ca autoritatea s-a autosesizat in acest caz, deranjata de „vaicarelile” constante ale unora care nu au venit niciodata cu date concrete.

  • „In acest context, vom cere date de la operatori, de la Primaria Capitalei pentru a iesi cu niste concluzii si a vedea ce putere de piata are acest NetCity raportat la altii. Din ce rezulta pana acum, nu Netcity este cel dominant, ci ar fi Romtelecom-ul in sensul ca are cea mai extinsa retea si tubulatura si fibra. Potential, Romtelecom poate oferi servicii apropiate cu NetCity. Si RCS are multa fibra optica”, a declarat marti Mircea Valentin in cadrul unui eveniment de profit organizat de revista Comunicatii Mobile.

Mircea Valentin a precizat ca cei de la ANISP (Asociatia furnizorilor de internet) vin in fiecare an cu sesizari in cazul NetCity dar ca niciodata nu au venit cu date concrete. Acesta a mai spus ca spera ca aceasta analiza de piata sa fie finalizata in aproximativ un an.

„Am si raspuns ANISP ca nu am identificat o pozitie dominanta la NetCity. Nu poti sa spui ca are monopol. Monopol inseamna circa 100%. Pozitie dominanta inseamna ca detine 40%. Vrem sa clarificam fiecare cum sta si daca un operator are o putere mai mare si poate sa preseze clientii pentru preturi mai mari putem propune o solutie inclusiv de reglementare catre autoritatile care decid”, a spus vicepresedintele Consiliului Concurentei.

Mihai Batraneanu, presedintele ANISP, asociatie a furnizorilor de internet, a reclamat luna trecuta ca o buna parte din furnizorii de internet sunt pe marginea prapastiei si retelele de cartier sunt decimate din cauza proiectului NetCity, reteaua metropolitana de fibra optica din Bucuresti, ca urmare a unor „taxe abuzive” si „preferentiale” impuse de NetCity Telecom, concesionarul acestui proiect. Acesta a acuzat NetCity Telecom ca a inventat treptat tot felul de taxe abuzive precum taxa de bransament, fiind avantajati marii operatori: RCS si UPC au tarife lunare de bransament la retea de 7,5 euro, in conditiile in care ceilalti platesc tarife de minim 10 euro. Asociatia a deschis litigiu la autoritatea de reglementare in Comunicatii, iar in luna aprilie 2013 va avea o intalnire cu Neelie Kroes, Comisarul European pentru Agenda Digitala.

Mihai Batraneanu a sustinut ca daca la inceput, dupa castigarea licitatiei de catre NetCity Telecom, se percepea doar un abonament lunar de inchiriere pe tubeta de 85 de euro, dupa un an de zile au fost „inventate” treptat tot felul de taxe precum taxa de bransament, de supraveghere etc, in urma carora tariful platit de furnizori ajunge in unele cazuri la 185 de euro pe kilometru.

Presedintele ANISP a precizat ca a deschis litigiu la ANCOM (autoritatea de reglementare in comunicatii), iar acum autoritatea trebuie sa solutioneze litigiile printr-o decizie in maxim 30 de zile.

  • „Opt furnizori de internet din totalul de 38 de membri ANISP, au mandat conducerea asociatiei sa deschida litigiul: GTS Telecom, INES Group, Mediasat, Allnet, Digicom Systems, Asociatia Interlan Internet Exchange (asociatia care reprezinta interesele retelelor de cartier), Prime Telecom si Idilis. Din cei 38 de membri sunt companii care au contracte directe cu NetCity si care platesc tarife exorbitante cu NetCity. (…) ANCOM ne trimite la Consiliul Concurentei. De 2 ani de zile am incercat sa rezolvam pe cale amiabila aceasta situatie. Am fost naivi, NetCity a simulat un fel de negociere dar am ajuns tot aici”, a spus Mihai Batraneanu.

Acesta a spus ca a solicitat ANCOM sa prezinte tarifele cerute de NetCity altor operatori, dar ca oficialii autoritatii au spus ca sunt conditii de confidentialitate.

Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP a spus ca, potrivit Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice, care a fost publicata in Monitorul Oficial in luna octombrie 2012, Primaria Bucuresti este obligata sa ceara un aviz de conformitate din partea ANCOM pentru proiectul NetCity, iar autoritatea trebuie sa faca o analiza tehnico-economica a proiectului in acest sens.

Asociatia sustine ca in functie de analiza ANCOM, se va adresa sau nu justitiei. Mihai Batraneanu a spus ca a fost deja stabilita o intalnire cu Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene si Comisarul european pentru Agenda Digitala pentru discutarea acestor probeleme si care ar urma sa aiba loc in luna aprilie 2013.

In replica, Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a precizat ca a primit atributii legale in ceea ce priveste acordarea avizului conform pentru proiecte precum Netcity abia la finalul anului 2012 si ca, oricand de la semnarea contractelor cu NetCity, ANISP ar fi putut sesiza Consiliul Concurentei pentru comportament abuziv. Primaria Bucuresti (PMB) a cerut aviz conform pentru NetCity din noiembrie 2012, iar la solicitarea ANCOM, in data de 15 ianuarie 2013, PMB a completat cererea initiala cu o serie de documente esentiale.

De asemenea, NetCity Telecom a replicat ca produsele Netcity sunt publice si aplicate operatorilor intr-un mod transparent si ca nu exista diferente de genul 7.5 euro/km vs. 85 euro/km si ca analiza Consiliului Concurentei nu a indicat pozitie de monopol. Mai mult NetCity Telecom spune ca proiectul generaza venituri pentru Bucuresti prin redeventa platita, valoarea acesteia pentru perioada 2008-2012 depasind pana in acest moment 1 million de euro.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/c1b4b81a5ccff9ab2142c8ffadee05b2/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Despre NetCity

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate (Primaria Bucuresti – PMB) si UTI Systems in luna iunie 2008 si prevede realizarea unei infrastructuri subterane de suport pentru sistemele de comunicatii electronice, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. NetCity Telecom este o societate de tip SPV (societate vehicul) infiintata special de UTI Systems pentru a gestiona acest proiect.

Reteaua ar trebui sa ofere conducta-suport pentru retelele operatorilor (in conducte vor putea fi instalate cabluri (fibra optica sau cupru) pentru coborarea in subteran a celor montate, in prezent, aerian), precum si fibra optica neoperata (dark-fiber), pusa la dispozitia operatorilor pe traseele solicitate de acestia.

UTI trebuie sa investeasca peste 300 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.

Primaria Municipiului Bucuresti pune la dispozitie spatiul public, incaseaza o redeventa anuala in cuantum de 12% din veniturile asociate inchirierii de infrastructura si devine proprietarul si administratorul NetCity la finalul perioadei de concesionare.

Conform normelor metodologice, detinatorii, administratorii de retele de comunicatii au obligatia de a prezenta Primariei Bucuresti in termen de 30 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson al retelei metropolitane NetCity, documentele referitoare la locatia unde isi vor reamplasa reteaua in subteran. In 60 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson NetCity, operatorii telecom au obligatia de a-si amplasa in subteran retelele aeriene aflate pe acel traseu.

Normele mai prevad ca dupa expirarea a 120 de zile de la finalizarea unui tronson, retelele de comunicatii electronice si echipamentele aferente care nu sunt amplasate in subteran, fie in canalizatie proprie, fie in canalizatia NetCity vor fi dezafectate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro